Banner 980x90

Bauska kā pirmā Latvijā iegūst sertifikātu par starptautiski akreditētas energopārvaldības sistēmas ieviešanu

Rīga, 8.jūl., LETA. Bauskas novada pašvaldībai kā pirmajai Latvijā piešķirts "ISO 50001:2018" sertifikāts par starptautiski akreditētas energopārvaldības sistēmas (EPS) ieviešanu, aģentūru LETA informēja pašvaldības energopārvaldnieks Raitis Ignatjevs.

Viņš atgādināja, ka saskaņā ar Energoefektivitātes likumu Latvijā tiek ieviesta Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīva par energoefektivitāti. EPS ieviešanas mērķis ir efektīva resursu izmantošana un pārraudzība, kas palīdz uzlabot darbības efektivitāti, ietaupīt resursus un realizējot zaļo domāšanu, sekmē ietekmes uz vidi mazināšanos.

Energoefektivitātes likumā noteikts arī, ka pašvaldības, kurās ir ieviesta EPS, piesakoties dažādām atbalsta programmām un finansējumam, projektu vērtēšanas procesā var gūt papildu punktus.

EPS Bauskas novada pašvaldībā tika ieviesta, īstenojot projektu "Compete4Secap" SIA "Ekodoma" vadībā. Ignatjevs skaidroja, ka EPS izveide un sistemātiskas pieejas uzturēšana nodrošina energoefektīvu enerģijas lietošanu un patēriņu. Standarts nosaka prasības enerģijas patēriņam, ieskaitot mērījumus, dokumentāciju, atskaites, projektēšanu, iepirkumus, kas ietekmē iekārtu, sistēmu un procesu enerģijas patēriņa efektivitāti. Standarts regulē procesus, ko organizācija var izmērīt un ietekmēt.

Bauskas novada pašvaldībā EPS iekļautas 63 pašvaldības ēkās, transporta nozare un ielu apgaismojums. Nākotnē sistēmas robežas plānots paplašināt, pievienojot citus enerģijas patēriņa objektus, skaidroja pašvaldības pārstāvis. "EPS ieviešana ir ieguvums pašvaldībai - iespēja gūt skaidru priekšstatu par resursu patēriņu un izvērtēt dažādu pasākumu īstenošanas ietekmi uz energoefektivitātes paaugstināšanu. Tā rezultātā pašvaldība var samazināt izdevumus par energoresursiem, rodot iespēju ietaupīto finansējumu novirzīt citiem mērķiem," uzskata Ignatjevs.

Pieņemot lēmumu kļūt par partneri "Ekodoma" projektā, pašvaldība ir apņēmusies ieviest EPS un nepārtraukti uzlabot tās efektivitāti. SIA "BM Trada Latvija" vairākos posmos veica Bauskas novada pašvaldības EPS izvērtēšanas auditu un atzina, ka EPS atbilst "ISO 50001:2018" standarta prasībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)