Banner 980x90

Bauskas katlumāju rekonstruēs par 2,6 miljoniem eiro

Saistībā ar šķeldas apkures katla iegādi SIA "Bauskas siltums" iepirkumā katlumājas rekonstrukcijai par būvnieku izraudzīta SIA "Monum" ar 2 590 000 eiro līgumcenu, aģentūru LETA informēja Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Šomina.

Viņa skaidroja, ka šis iepirkums tiek īstenots projekta "Siltuma ražošanas efektivitātes paaugstināšana Bauskā" laikā, ko līdzfinansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonds. Iepirkums paredz apvienotu projektēšanu, autoruzraudzību un būvdarbus projekta laikā, kā arī servisa pakalpojumus.

Iepirkuma rezultātā SIA "Bauskas siltums" 27.jūlijā nolēma slēgt līgumu ar SIA "Monum", kā piedāvātā līgumcena ir 2 590 000 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli. Iepriekš šajā iepirkumā vairākkārt tika pagarināts pretendentu pieteikšanās termiņš.

"Līgums ir parakstīts, bet stājas spēkā tad, kad no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tiks saņemts apstiprinājums par līguma termiņa ar LIAA par projekta realizāciju pagarināšanu. Tam vajadzētu notikt tuvāko dienu laikā. Ja LIAA lūgumu noraida, līgums ar SIA "Monum" spēkā nestāsies," skaidroja pašvaldības pārstāve.

Kā ziņots, plānots, ka projektēšanas darbi tiks veikti ne ilgāk kā divu mēnešu laikā no iepirkuma līguma noslēgšanas. Plānotais būvdarbu izpildes termiņš paredzēts līdz pieciem mēnešiem no būvdarbu sākšanas dienas. Kopējais iepirkuma līguma izpildes termiņš ir noteikts līdz sešiem mēnešiem. Servisa līguma izpildes termiņš ir 48 mēneši pēc objekta nodošanas ekspluatācijā.

Projektā paredzēts uzstādīt firmas "Kolbach" (Austrija) biomasas (koka šķeldas) katlu ar piecu megavatu nominālo jaudu.

Rekonstruējamā katlumāja atrodas Bauskā, Dārza ielā 11. Projekts paredz demontēt ķieģeļu dūmeni, izbūvēt šķeldas noliktavu ar kustīgo grīdu. Katlumājas telpās rekonstrukcijas gaitā paredzēta pamatu veidošana jaunajām iekārtām, esošo ailu aizpildīšana un jauno ailu veidošana, tāpat paredzēts montēt jaunus plastikāta logus ar baltas krāsas rāmjiem, veikt visas ēkas sienas siltināšanu un apdari ar profilētām loksnēm. Kopējais apbūves laukums pēc plānotās rekonstrukcijas ir 3068 kvadrātmetri.

Pirms tam, februāra beigās, Bauskas novada dome atbalstīja pašvaldībai piederošās SIA "Bauskas siltums" šķeldas apkures katla projekta īstenošanu, kuru apstiprinājusi LIAA, un dome gatava garantēt sava uzņēmuma aizņēmumus šim projektam.

Savukārt 2014.gada 30.oktobrī Bauskas novada dome nolēma atbalstīt pašvaldībai piederošās SIA "Bauskas siltums" iecerēto šķeldas apkures katla izbūves projektu ar prognozētu 2 538 580 eiro finansējumu. Tāpat dome nolēma deleģēt šai pašvaldības kapitālsabiedrībai komunālo pakalpojumu funkcijas.

SIA "Bauskas siltums" valdes priekšsēdētājs Ilmārs Rūsis iepriekš informēja, ka saskaņā ar projektu šķeldas apkures katlu iespējams izbūvēt tajā pašā katlumājā, kur patlaban ir gāzes apkures katls, taču ēkai būtu nepieciešama rekonstrukcija. Jaunā katla iegādes un izbūves projekta finansējums varētu būt ap diviem miljoniem eiro, taču par precīzākām izmaksām pagaidām esot pāragri runāt.

Šķeldas apkures katla iegāde ļautu kompensēt SIA "Windau" tarifa augšanu un citas izmaksas, kas, iespējams, pasargātu Bausku no apkures tarifu kāpuma, tāpēc pagaidām jauna tarifa aprēķini nolikti malā un SIA "Bauskas siltums" tos neprognozē, pastāstīja Rūsis.

Iepriekš SPRK apstiprināja SIA "Windau" koģenerācijas stacijā saražotās siltumenerģijas tarifu - 29,53 eiro par megavatstundu, kas ir par 72% vairāk, nekā līdz šim noteiktie 17,12 eiro par megavatstundu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SPRK.

"Ar šķeldas katlumāju galvenais ieguvums būs tas, ka nepalielināsies tarifs. Protams, samazināsies atkarība no dabasgāzes, jo iepriekš mums nebija izvēles - tikai un vienīgi gāze. Agrāk ieguvums ar SIA "Windau" bija tāds, ka Bauskā tarifs bija ievērojami zemāks nekā citās pašvaldībās, jo viņi pamatā pelnīja ar elektrību, un siltums bija kā blakusprodukts.

Bet tagad ar izmaiņām obligātā iepirkuma komponentē (OIK) un citiem noteikumiem viņi vairs tik daudz nesaņem par elektrību un pērn palielināja savu siltuma pārdošanas tarifu par 70%.Taču arī šajā situācijā tas būtu lētāk, nekā pašiem dedzināt gāzi," intervijā aģentūrai LETA pauda Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (VL-TB/LNNK).

"Kādā brīdī viņu siltums mums vairs nebūtu izdevīgs, un viņi paši ir plānojuši izbeigt savu darbību 2017.gada 30.jūnijā. Tagad zināms, ka mūsu projekts ir atbalstīts, iepirkumi vēl turpinās. Projektu īstenot paredzēts līdz šā gada 15.novembrim. Skaidrs, ka mēs pārejam uz atjaunojamiem energoresursiem, un, kaut arī gāzes katls paliks, būtiski, ka vairs nebūsim atkarīgi no viena kurināmā veida. Plānots, ka siltuma tarifs Bauskā nepalielināsies," skaidroja Bauskas mērs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)