Banner 980x90

Bauskas novada pašvaldība sveic baušķenieci 95.jubilejā

Foto: bauska.lv
Foto: bauska.lv
Baušķeniece Emīlija Vārna trešdien, 20.jūlijā, svin deviņdesmit piecu gadu jubileju. Viņu sveikt bija ieradies Bauskas novada priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks.

Kā pilsētas informācijas portālu Bauska24.lv informēja Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova, jubilāre, sagaidot sveicējus, teica, ka krustēvam pietrūcis vien dažas dienas līdz 100.jubilejai, tāpēc viņai ir, kur tiekties.

Emīlija Vārna 1921.gada 20.jūlijā dzimusi Lietuvā tuvu pie Latvijas robežas. Uz Latviju atvedusi mīlestība – latviešu karavīrs Jānis. Apprecējušies un dzīvojuši vīra mājās Gārsenē, kas atrodas Aknīstes novadā. Kopā bija jāapsaimnieko 27 hektāri zemes.

1949.gadā abus izsūtīja uz Sibīriju, notiesājot uz 25 gadiem. Izsūtīšanas brīdī vecākajai meitai Valijai bija pieci gadi, dēlam Jānim – trīs, bet jaunākā Lūcija bija vien deviņus mēnešus veca. Valija stāsta, ka mamma aizvesta prom no kartupeļu lauka. Bērni atceras, ka skrējuši pakaļ mašīnai, līdz tā vairs nebija redzama. Bērnus uzaudzināja vecāmāte ar tantēm un onkuļiem.

Katram atrodoties citā vietā, tur pavadīti septiņi gadi. 1956.gadā, kad bija ļauts atgriezties, jubilāre no Sibīrijas pārradās martā, savukārt vīrs Jānis – augustā.

Pēc tam strādāja kolhozā, slauca govis, bijusi galvenā saimniece kolhoza ballēs, brīvajā laikā piestrādāja par šuvēju. Saimniecībā bija arī stelles, tāpēc pašlaik mājās visi austie gultu un spilvenu pārvalki ir pašas Emīlijas darināti.

1980-ajos dzīves ceļš atvedis uz Bausku. Privātmājas dārzu vienmēr rotājušas kuplas un krāšņas puķu dobes, kas atgādinājušas Botānisko dārzu. Brīvajā laikā paticis lustēties un uzdziedāt. Līdz pat 80 gadu vecumam Emīlija dziedāja vietējā lietuviešu ansamblī.

Ģimene atzīst, ka svinības jubilārei patīk. Arī šajos svētkos ciemos gaidāma ģimene, kuru kuplina pieci mazbērni un astoņi mazmazbērni.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)