Banner 980x90

Bauskas novada pašvaldība varētu atbalstīt bērnu zobārstniecības pakalpojumu sniedzējus

Rīga, 26.nov., LETA. "Vienlīdzīgas konkurences nodrošināšanai" Bauskas novada pašvaldība varētu atbalstīt privātos bērnu zobārstniecības pakalpojumu sniedzējus, tikšanās laikā ar Konkurences padomi (KP) paziņoja pašvaldības izpilddirektora vietniece Ineta Ruhocka.

Pašvaldības, KP, Veselības ministrijas un citu organizāciju un arī uzņēmumu pārstāvji pašvaldībā tikušies, lai apspriestu pašvaldības dalību SIA "Zemgales mutes veselības centrs" kapitālā, jo iepriekš KP nav konstatējusi apstākļus, kas liecinātu par tirgus nepilnību zobārstniecības pakalpojumu jomā novadā, kas kalpotu par iemeslu pašvaldībai saglabāt dalību "Zemgales mutes veselības centra" kapitālā. KP situāciju novadā izvērtēja pēc SIA "Indent" ierosinājuma. Uzņēmums Bauskā sniedz zobārstniecības pakalpojumus pieaugušajiem.

Pašvaldībā pauda, ka "Zemgales mutes veselības centram" ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšanu bērniem, un centrs pašlaik apkalpo 81% novada mazo pacientu. No kopējās pakalpojuma summas, kuru noteikusi valsts, tā pakalpojuma sniedzējam pašlaik apmaksā 61%, savukārt radušos starpību no budžeta līdzekļiem kapitālsabiedrībai sedz novada pašvaldība. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos pašvaldības līdzfinansējums kapitālsabiedrībai ir teju 9469 eiro.

Līdzās bērnu zobārstniecībai pašvaldības uzņēmums piedāvā zobārstniecības maksas pakalpojumus arī pieaugušajiem, taču, kā norādīja kapitālsabiedrības valdes locekle Mirdza Lazda, pašvaldības piešķirtie līdzekļi neietekmē cenas veidošanos pieaugušajiem.

"Pašvaldības piešķirtā nauda pilnībā tiek novirzīta ārstu atalgojumam, lai motivētu viņus vispār uzņemties sniegt bērnu zobārstniecības pakalpojumus. Maksas pakalpojumi pieaugušajiem nepieciešami tieši to pašu iemeslu dēļ, kādēļ strādā privātuzņēmējs - iestādei ir jāattīstās, jāiegādājas jaunas iekārtas kvalitatīvāka pakalpojuma sniegšanai, jo arī bezmaksas mazais pacients ir pelnījis kvalitatīva pakalpojuma saņemšanu. Par valsts un pašvaldības piešķirtajiem līdzekļiem tas nebūtu iespējams," uzsvēra Lazda.

KP pārstāvji tikšanās laikā Bauskā atzina, ka situācija nav viennozīmīga. "Redzot rādītājus, ir signāli, ka bērnu zobārstniecībā Bauskas novadā ir tirgus nepilnība. Nebūtu prātīgi likvidēt centru bez pārliecības, ka novadā patiešām būs pakalpojuma sniedzēji, kas spēs nodrošināt savlaicīgus zobārstniecības pakalpojumus bērniem. Risinājums būtu sekojošs - pašvaldībai būtu jānodrošina līdzvērtīgs atbalsts arī tiem privātajiem zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem, kuri ir un būs gatavi slēgt līgumu ar NVD par zobārstniecības pakalpojuma nodrošināšanu bērniem. Tāpat būtu jāizvērtē pieaugušo zobārstniecības pakalpojumu apmērs "Zemgales mutes veselības centram"," klāstīja KP padomniece konkurences politikas jomā Dita Dzērviniece, piebilstot, ka būtu jāizvērtē arī apstākļi, kādos veidojas zobārstniecības cenas pašvaldības kapitālsabiedrībā.

Klātesošo zobārstniecības pakalpojumu sniedzēji par iespēju ārstēt zobus bērniem pauda atšķirīgu viedokli. Piemēram, SIA "EvaMar" zobārstniecībā tikai viens ārsts ir apliecinājis gatavību strādāt ar bērniem. Savukārt "Bauskas Jaunā zobārstniecība" vispār nav gatava slēgt līgumu ar NVD par bērnu apkalpošanu.

Ruhocka tikšanās laikā rezumēja, ka pašvaldībai jārod modelis, kā nodrošināt līdzvērtīgu pašvaldības atbalstu arī privātajiem zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem, kuri izlems vai jau ir izlēmuši slēgt līgumu ar NVD par bērnu zobārstniecības nodrošināšanu. Tāpat pašvaldībai jāizvērtē pieaugušo maksas pakalpojumu daļa kapitālsabiedrībā un jāveic regulārs tirgus monitorings, lai novērtētu tirgus izmaiņas un izvērtētu "Zemgales mutes veselības centra" nepieciešamību.

Pašvaldība arī norāda, ka tās mērķis nav uzturēt "Zemgales mutes veselības centra" darbību, jo tas ietver daudz procedūru un faktiski ir apgrūtinājums, tomēr, ja citā veidā nav iespējams nodrošināt savlaicīga zobārstniecības pakalpojuma sniegšanu Bauskas novada bērniem, centru likvidēt nedrīkst.

Jau vēstīts, ka KP aicina Bauskas novada pašvaldību izvērtēt tās dalību SIA "Zemgales mutes veselības centrs" kapitālā, aģentūrai LETA pavēstīja Konkurences padomes Komunikācijas nodaļas vadītāja Paula Vilsone. Viņa norādīja, ka KP nav konstatējusi apstākļus, kas liecinātu par tirgus nepilnību zobārstniecības pakalpojumu jomā Bauskas novadā, kas kalpotu par iemeslu pašvaldībai saglabāt dalību "Zemgales mutes veselības centra" kapitālā. Pērn aprīlī, kad pašvaldība lēma par līdzdalības saglabāšanu kapitālsabiedrībā, novadā zobārstniecības pakalpojumus bērniem sniedza pieci uzņēmumi, savukārt pieaugušajiem - astoņi komersanti.

KP aicina Bauskas novada pašvaldību gan no juridiskā, gan ekonomiskā viedokļa izvērtēt tās līdzdalību "Zemgales mutes veselības centrā", konsultējoties arī ar komersantus pārstāvošām nevalstiskajām organizācijām. Līdz atbilstoša izvērtējuma pieņemšanai KP aicina pašvaldību atturēties no turpmākas finanšu ieguldīšanas kapitālsabiedrībā.

Tomēr neatkarīgi no pašvaldības lēmuma par līdzdalības turpināšanu, KP ieskatā, pašvaldībai ir jāatturas no zobārstniecības pakalpojumu sniegšanas pieaugušajiem, kā arī uz vienlīdzīgiem noteikumiem jāpiešķir līdzfinansējums privātajiem komersantiem, lai tie var segt izmaksas, kas rodas no valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniegšanas bērniem līdz 18 gadu vecumam. Tādējādi netiktu radītas priekšrocības pašvaldības zobārstniecības uzņēmumam un tiktu nodrošināta vienāda attieksme neatkarīgi no šo pakalpojumu sniedzēju piederības, pauda KP.

KP atzīmēja, ka arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir nosūtījusi pašvaldībai vēstuli ar aicinājumu ņemt vērā KP viedokli attiecībā uz pašvaldības piešķirto līdzfinansējumu zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem.

Atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam publiskai personai ir pienākums ne retāk kā reizi piecos gados pārvērtēt tās līdzdalību kapitālsabiedrībā. Pašvaldības līdzdalība kapitālsabiedrībā ir saglabājama, ja citādā veidā nav iespējams efektīvi novērst tirgus nepilnību, radīt preces vai pakalpojumus, kas ir stratēģiski svarīgi valsts vai pašvaldības administratīvās teritorijas attīstībai vai valsts drošībai.

KP minēja, ka publiskas personas vai tās kapitālsabiedrības nepamatota iesaiste komercdarbībā ilgtermiņā var novest ne tikai pie privāto uzņēmumu izstumšanas un tirgus noslēgšanas, bet arī pie nozares stagnēšanas, zūdot uzņēmumu motivācijai investēt, ienākt tirgū.

Kompānija "Zemgales mutes veselības centrs" reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 105 292 eiro. Kompānijas vienīgā īpašniece kopš tās izveides brīža ir Bauskas pilsētas dome, liecina "Firmas.lv" dati. 2017.gadā "Zemgales mutes veselības centra" apgrozījums bija 261 763 eiro, bet kompānijas peļņa bija 495 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)