Banner 980x90

Bauskas pils muzejā skatāma Edītes Pauls-Vīgneres izstāde "Koronetes"

Foto: Edijs Pālens/LETA
Foto: Edijs Pālens/LETA
Bauskas pils muzejā no šodienas līdz 31.jūlijam būs skatāma mākslinieces Edītes Pauls-Vīgneres izstāde "Koronetes", kurā būs redzama unikāla ar rokām darināta galvas rotu kolekcija, aģentūru LETA informēja Bauskas pils muzeja pārstāve Justīne Zaķe.

Izstādi papildinās krāšņās Valda Ošiņa fotogrāfijas, ļaujot saskatīt koronešu zelta diegu, stikla pērļu smalkumu un audumu tekstūras nianses.

Idejas vainadziņu un citu galvas rotu darināšanai māksliniecei radās 2013.gada pavasarī, aizrautīgi skatoties seriālu par britu Tjūdoru dinastiju. Renesanses laikmetā augstdzimušas personas nēsāja dārgakmeņiem rotātus kroņus, tiāras, diadēmas, pērlēm izšūtas aubes un cepures. Vainagi, kurus parasti vija no lapām un ziediem, tolaik tika uzskatīti par goda vai iesvētību zīmēm, kas simboliskā nozīmē pietuvināti minētajām galvas rotām.

Mākslinieces sajūsma un renesanses mākslas mīlestība harmoniski savijas ar latvisko dzīvesziņu improvizētās galvas rotās, kurām arī ir dziļa simboliska jēga. Kaut gan autore uzskata, ka nevar sacensties ar karaļu dārgumiem, tomēr viņas darinājumi apliecina neizsmeļamu izdomu un prasmi no vienkāršiem materiāliem radīt lieliskus lietišķās mākslas darbus.

Pauls-Vīgnere ir latviešu tekstilmāksliniece. Viņas darbi guvuši gan speciālistu, gan skatītāju simpātijas un profesionāli augstvērtīgu novērtējumu, jau sākot ar 1967.gadu, kad mākslinieces darbi pirmo reizi sāka parādīties izstādēs. Viņa piedalījusies starptautiskās izstādēs un simpozijos, mākslinieces darbi pārstāvējuši Latviju ārzemēs reprezentācijas skatēs un saņēmuši atzinību.

Māksliniecei bijušas vairākas lielas personālizstādes ārvalstīs, kur viņas darbi izpelnījušies apbrīnu un augstu novērtējumu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)