Banner 980x90

Gatavojas Bauskas pils III. teatralizētajam paukošanās turnīram "Ius Gladii – zobena tiesības"

Foto: Edgars Namiķis
Foto: Edgars Namiķis
Svētdien, 7.augustā, no plkst.15.00 līdz plkst.18.00 Bauskas pilī jau trešo reizi notiks precizitātes un taktikas - špagas un dzelzs nervu, nekļūdīgas rokas - floretes paukošanās turnīrs "Ius gladii" (Zobena tiesības), pilsētas informācijas portālu Bauska24.lv informēja Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Justīne Zaķe.

Turnīrs pēc savas būtības ir kara spēle. Sākotnēji galvenais uzdevums bija pierādīt bruņinieka prasmes un pārākumu. Kļūstot arvien ceremoniālākiem un iecienītākiem, turnīra uzdevumi nedaudz mainījās. Cīņas tika veltītas dāmām, kuras tos atbalstīja cīņu laikā ar skaļiem aplausiem un uzvaras gadījumā izrādīja īpašu labvēlību.

Paukotāju cīņas pieteiks Herolds, kurš vēsturiski bija valdnieku vai bruņinieku pavadonis, ģerboņu pazinējs, sūtnis un tulkotājs. Heroldi turnīra laikā, lai pieklusinātu skatītājus pūta ragā un paziņoja turnīra sākumu, dalībnieku vārdus, titulus un ģerboņus.

Cīņu starplaikā skatītāji varēs vērot Bauskas pils muzeja seno deju grupas "Galms" un klausīsies senā mūzikas ansambļa "Artemisia Absinthium" priekšnesumus, kurš izpildīs viduslaiku un renesanses mūziku no Eiropas un Tuvajiem austrumiem.

Paukošanās turnīrs veidots sadarbībā ar Latvijas paukošanas federāciju. Bauskas pils turnīrs notiks trešo gadu un uzvarētājs saņems Bauskas pils ceļojošo balvu, kurā iegravēti uzvarētāju vārdi.

No plkst.15.30 līdz plkst.17.30 Bauskas pilsdrupu pagalmā trešo gadu norisināsies sacensības šaušanā ar arbaletu, kurā bez maksas varēs piedalīties visi interesanti no 16 gadiem. Pasākums noslēgsies plkst.17.40 ar svinīgu paukošanās un arbaleta turnīra uzvarētāju paziņošanu un apbalvošanu. Bauskas Livonijas ordeņpils iekšpagalmā darbosies seno spēļu un rotaļu stūrītis bērniem.

Paukošana mūsdienās ir sporta veids, kas radies 18.gs. Francijā. Līdz pat mūsdienām franču valodu izmanto starptautisko paukošanās sacensību laikā. Mūsdienu paukošanās cīņas laikā izmanto floreti, špagu un zobenu, kuru pirmsākumi meklējami pirms vairākiem gadsimtiem. Mūsdienās paukošanās laikā netiek gūti ievainojumi, pieskārienus fiksē elektroniski. Katram ieroča veidam atšķirīgi skaita punktus – noteiktās ķermeņa zonās, kurām pieskaroties noteiktā stiprumā gūst punktus.

Dalība pasākumā bez maksas. Par atsevišķu samaksu būs iespēja apmeklēt muzeja ekspozīcijas un Livonijas ordeņpils centrālo torni ar skatu platformu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)