Banner 980x90

Iecavas novada iedzīvotāji apšauba pašvaldību budžeta palielināšanos pēc reformas

Rīga, 14.jūn., LETA. Tiekoties sabiedriskās apspriešanas sapulcē, vairāki iedzīvotāji apšaubījuši pašvaldību budžeta palielināšanos pēc administratīvi teritoriālās reformas, liecina Iecavas novada pašvaldības apkopotie iedzīvotāju viedokļi.

Sanāksmē piedalījušies novada iedzīvotāji, vairāki novada domes deputāti un domes priekšsēdētājs Aivars Mačeks (VL-TB/LNNK), kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvis Arnis Šults.

Mačeks ir pārliecināts, ka Iecavas novads ir pašpietiekams un uz attīstību vērsts. Tāpat arī pakalpojumu pieejamība esot laba, un to negribētos zaudēt.

"Ja cilvēki jau tagad strādā un daudzus pakalpojumus saņem tepat, Iecavā, vai izvēlas doties uz Rīgu vai Jelgavu, kāpēc VARAM grib, lai cilvēki izvēlas Bauskas virzienu? Cilvēkiem tas nav ērti, un viņi uz turieni nedosies," komentējis domes priekšsēdētājs.

Savukārt Šults stāstījis, ka reformas plāns un ideja nav tapusi vienā dienā.

"Tas, ko VARAM pašlaik piedāvā, ir tikai ideja. Mēs nebūsim tie, kas pieņems galīgo lēmumu. To darīs Saeima, kura, kā zināms, plānos nereti ievieš savas korekcijas. Pašreizējais pašvaldību iedalījums ir ļoti nevienmērīgs. Tas ir jāmaina, ir jāveido vienots valsts attīstības plāns. Mūsu mērķis ir panākt, lai iedzīvotāji ir apmierināti, bet pakalpojumi - pieejami. Mums ir jāveicina labklājības uzplaukums, un mēs ticam, ka reforma var palīdzēt šo mērķi sasniegt," paudis VARAM pārstāvis.

Savukārt iecavnieks Imants Sūna apgalvojis, ka, "ja divus mazus maciņus saliks kopā, naudas vairāk nekļūs, reformas dēļ būs tikai vairāk izdevumu".

"Ja ministrija prognozē, ka pēc desmit gadiem iedzīvotāju būs vēl mazāk, kas tiek darīts tagad, lai šī prognoze nepiepildītos? No kurienes pašvaldībās radīsies vairāk finanšu līdzekļu? No kurienes radīsies līdzekļi jauno, labo ceļu būvēšanai, ko sola ministrs Juris Pūce (AP)?" jautājis novada domes deputāts Arnis Kancāns (LRA), kuru uztraucot, ka Iecavas novada intereses jaunizveidotajā Bauskas novadā netiks pārstāvētas.

Sabiedriskajā apspriešanā par administratīvi teritoriālo reformu līdz ceturtdienas pēcpusdienai aptaujas anketu bija aizpildījuši 933 Iecavas novada iedzīvotāji, no kuriem teju 98% atbalsta Iecavas novada kā patstāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanu.

Jau vēstīts, ka līdz 1.jūlijam Iecavas novadā notiks publiskā apspriešana, iedzīvotājiem uzdodot jautājumu "Vai jūs atbalstāt Iecavas novada kā patstāvīgas Latvijas Republikas administratīvās teritorijas saglabāšanu?". Publiskās apspriešanas mērķis ir noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Iecavas novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.

Aptaujas anketu drukātā veidā var saņemt, aizpildīt un iesniegt Iecavas novada pašvaldības administrācijas 1.stāvā vai Administratīvajā nodaļā 2.stāvā, novada bibliotēkās un citās pašvaldības iestādēs. Saite uz aptaujas elektronisko versiju un aptaujas forma drukāšanai būs pieejama arī pašvaldības mājaslapā. Publiskās apspriešanas sapulce notiks 13.jūnijā plkst.18 Iecavas kultūras namā.

VARAM izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz, ka Iecavas novada administratīvo teritoriju ir paredzēts apvienot ar Bauskas, Vecumnieku un Rundāles novadu, par reģionālās nozīmes attīstības centru nosakot Bauskas pilsētu. Tomēr Iecavas novada dome uzskata, ka, jo lielāka ir pašvaldība, jo mazāka ir iespēja kvalitatīvi un cilvēkiem pietuvināti īstenot likumā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)