Banner 980x90

Iedzīvotāji iebilst pret digestāta krātuves izveidošanu Vecumnieku novada Jušos

Jelgava, 8.dec., LETA. Vecumnieku novada pašvaldība turpinās meklēt risinājumu, lai atrastu labāko variantu SIA "Agro Barbele" ieceres īstenošanai par digestāta krātuves izbūvi novadā, jo iedzīvotāji iebilst pret ideju krātuvi būvēt Bārbeles pagasta Jušos, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Katrīna Antonova.

Pēdējā novada pašvaldības organizētajā SIA "Agro Barbele" un Bārbeles un tās apkārtnes iedzīvotāju sanāksmē neizdevās rast kompromisu starp visām iesaistītajām pusēm.

"Agro Barbele" īpašnieks Gerhards Odings strādā ar organiskiem minerāliem, arī digestātu, lai veidotu maksimāli veselīgu augsni, jo, kā rāda "Firmas.lv" dati, uzņēmums nodarbojas ar augkopību. Tāpēc nepieciešams izveidot krātuvi 30 000 kubikmetru apjomā digestāta uzglabāšanai. Par ērtāko vietu uzņēmējs izvēlējies iegādāto īpašumu "Juši" Bārbeles pagastā, kam nepiekrīt apkārtējo māju iedzīvotāji.

Sanāksme tika rīkota, lai izskaidrotu šāda projekta iesniegšanas un apstiprināšanas kārtību, kā arī kliedētu iedzīvotāju bažas par potenciālu vides piesārņojumu, jo lagūna tiks veidota ar plēves klājumu, kurš nav drošs pret mehānisku krātuves iztukšošanu. Sanāksmes gaitā iedzīvotāji vairākkārt uzsvēra, ka atbalsta uzņēmēja darbību - digestāta izmantošanu lauksaimniecībā -, bet iebilst pret konkrētās lagūnas novietojumu.

10.novembrī par lagūnas būvniecību iesniegta projekta iecere minimālā sastāvā, informēja Bauskas novada būvvaldes pārstāve Sandra Smolija. Būvvalde noteica projekta saskaņošanu ar zemesgabalu īpašniekiem 500 metru rādiusā no plānotās lagūnas būvniecības vietas, kas arī tika izdarīts. Būvniecības sākšana vēl nav akceptēta, taču uzņēmums jau bija sācis rakšanas darbus Jušu kalnā, par ko saņēmis brīdinājumu un pārtraucis būvniecību.

Antonova informēja, ka sanāksmē izskanējušie iedzīvotāju pārmetumi galvenokārt bija par viņu neiesaistīšanu lēmuma pieņemšanā. Taču, kā norāda Smolija, publiska apspriešana šāda būvprojekta gadījumā nav ar likumu noteikta, jo lauksaimniecības zeme tiek izmantota tā, kā saistošajos noteikumos paredzēts, proti, lauksaimniecībai.

Savukārt Jelgavas reģionālās vides pārvaldes speciāliste Jolanta Ližus sanāksmē informēja, ka šāda tipa lagūnas vairākās Latvijas vietās jau ir izveidotas, un vides piesārņojuma problēmas nav konstatētas.

"Lauksaimniecības zemes ir jāmēslo, šīs smakas ir īslaicīgas," turpināja Ližus, reaģējot uz iebildēm par iespējamo smaku lagūnas tuvumā. Arī uzņēmējs vairākkārt sanāksmē centās pārliecināt, ka viņa iecerētās digestāta lagūnas smaka nesniegtos tālāk par 100 metriem.

Ja projekts atbildīs visām normām un netiks saņemti pamatoti iebildumi, lagūnas būvniecība ir iespējama un uzņēmējam būs tiesības to veikt, skaidro pašvaldībā, taču pašvaldības pārstāvji aicina uzņēmēju vēlreiz apdomāt lagūnas atrašanās vietas izvēli un to, iespējams, mainīt. Kā viens no kompromisa variantiem tika piedāvāts divu 15 000 kubikmetru ietilpīgu lagūnu izveidošana citos uzņēmējam piederošos īpašumos - "Popu laukos" Bārbeles pagastā un "Rasās" pie Vecumniekiem.

"Vecumnieku novada dome uzņemas atbildību par iesniegtā projekta pārsteidzīgu parakstīšanu, neapspriežoties ar iedzīvotājiem, un turpina meklēt vienošanās iespējas," informēja Antonova.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka SIA "Agro Barbele" 2015.gada apgrozījusi 932 254 eiro, uzņēmuma peļņa bija 122 542 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)