Banner 980x90

Jaudīgi putekļu sūcēji – vai vēsture?

Foto: Xnet.lv
Foto: Xnet.lv
Putekļu sūcēji ir neatņemami palīgi mājās – ar tiem iespējams ātri un ērti atbrīvoties no putekļiem, dzīvnieku spalvām un citiem netīrumiem. Izvēloties putekļu sūcēju, svarīgi ņemt vērā dažādus parametrus, piemēram, energoefektivitātes klasi, barošanas veidu un ierīces komplektāciju. Viens no svarīgākajiem aspektiem ir putekļu sūcēja jauda, taču no 2017. gada 1. septembra tiks ražoti tikai tādi putekļu sūcēji, kuru jauda nepārsniedz 900 vatus. Kā tas ietekmēs mūsu ikdienu?

Kvalitāti nenosaka tikai kilovati
Lai gan sākotnēji varētu šķist, ka līdz ar šo Eiropas Komisijas lēmumu jaudīgu putekļu sūcēju ēra būs beigusies, tā nebūt nav. Kvalitatīvu sūkšanu iespējams panākt ne tikai ar jaudīgu motoru – mazākos un vieglākos putekļu sūcējos iespējams panākt lielāku apgriezienu skaitu minūtē. Tādējādi jau tagad novērojama situācija, kad, piemēram, putekļu sūcējs ar 900 vatu jaudu savu darbu padara kvalitatīvāk nekā ierīce, kuras jauda sasniedz 2 kilovatus.

Un tas vēl nav viss – vairāki putekļu sūcēju ražotāji nemitīgi strādā pie inovatīvu tehnoloģiju ieviešanas, kas uzlabo sūkšanas kvalitāti neatkarīgi no tajā esošā motora jaudas.

Ieguvumi – samazināts elektrības rēķins
Galvenais iemesls, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts, ir pavisam skaidrs – lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu globālā mērogā. Taču ieguvumu, iegādājoties putekļu sūcēju ar augstākas klases energoefektivitāti, izjūt arī ikviens lietotājs atsevišķi – ietaupījums var sasniegt vairākus eiro gadā. Lai gan šī summa ir neliela, kopējā tendence ir pozitīva.

Vai pēc 1. septembra augstas jaudas putekļu sūcēji izzudīs?
Atbilde uz šo jautājumu ir viennozīmīga – nē! Pēc 2017. gada 1. septembra putekļu sūcēji ar jaudu virs 900 vatiem vairs netiks ražoti un izplatīti, taču veikali tos joprojām drīkstēs pārdot. Taču, ja tomēr vēlies, lai Tavā mājā būtu putekļu sūcējs ar augstas jaudas motoru, šis būtībā ir viens no pēdējiem brīžiem, lai veiktu tāda iegādi, jo virkne cilvēku dalījušies ar viedokli, ka tuvākajā laikā veiks jaunu putekļu sūcēju iegādi, tāpēc iespējama ir situācija, ka jau rudenī iegādāties ierīci mājas uzkopšanai ar jaudu virs 900 vatiem būs visnotaļ sarežģīti.

Uzmanība jāpievērš ne tikai jaudai
Ja arī Tu esi nolēmis, ka laiks jauna putekļu sūcēja iegādei, ņem vērā, ka bez tā jaudas ir vēl virkne parametru, kuriem jāpievērš ne mazāk vērības. Lūk, svarīgākie no tiem:
• putekļu savākšanas veids – putekļu sūcēji ar maisiņu ir izplatītākie – pēc tam, kad maisiņš pilns, to iespējams izmest vai iztīrīt, bet viens maisiņš parasti der vairākām sūkšanas reizēm. Putekļu sūcēji ar ūdens filtru ir vispiemērotākie, ja Tev vai kādam ģimenes loceklim ir alerģija pret putekļiem vai astma, jo ūdens lieliski aiztur putekļus un neļauj tiem nonākt atpakaļ telpā. Arī tā lietošana ir vienkārša – tvertnē jāielej ūdens, bet pēc tīrīšanas tas jāizlej. Savukārt putekļu sūcēji ar konteineru mēdz būt nedaudz skaļāki, bet, atšķirībā no putekļu sūcējiem ar maisiņu, maisiņus iegādāties nevajadzēs, jo putekļus varēsi vienkārši izmest no tvertnes;
• tīrīšanas klases – teju katram putekļu sūcēju modelim tiek norādīta tīrīšanas klase, turklāt tā tiek izdalīta atsevišķi gan cietajiem grīdas segumiem (flīzes, parkets, linolejs u.c.), gan paklājiem. Klases tiek apzīmētas ar burtiem no A līdz F – A klases putekļu sūcēji ir visefektīvākie;
• barošanas veids – lai gan lielākā daļa putekļu sūcēju darbojas, pieslēgti pie elektrotīkla, pieejami arī akumulatora putekļu sūcēji, taču, iegādājoties šādu ierīci, jāpievērš uzmanība, cik ātri akumulators uzlādējas un cik ilgs ir tā darbības laiks;
• komplektācija – virknei putekļu sūcēju komplektā nāk dažādi uzgaļi (mīkstajām mēbelēm, spraugām, parketam, mazgāšanai, logu tīrīšanai u.c.), kā arī cita veida aksesuāri, piemēram, putekļu maisiņu vai filtru komplekts, kas ļauj ierīci sākt lietot nekavējoties un ietaupīt ilgtermiņā.

Šie ir būtiskākie, taču ne vienīgie parametri, pēc kuriem veikt putekļu sūcēju izvēli. Ja dzīvo nelielā dzīvoklī, pievērs uzmanību arī tam, cik liels ir ierīces svars, savukārt, ja vēlies putekļu sūcēju pieskaņot interjeram, ņem vērā tā dizainu un krāsas. 

Iepērcies ērti – izvēlies internetveikalu!
Mūsdienās ar interneta palīdzību daudzu procesu veikšana kļuvusi ērtāka, tostarp – arī iepirkšanās. Ja agrāk pēc preces bija jādodas uz veikalu, jālūdz pārdevēja padoms un jādomā, kā pirkumu nogādāt mājās, tagad viss ir daudz vienkāršāk – vari ieiet internetveikalā un izvēlēties piemērotāko preci pāris minūšu laikā, turklāt pieejama arī piegāde uz mājām. 

Ja vēl neesi atradis savu iemīļoto interneta veikalu, izvēlies Xnet.lv, jo šeit atradīsi visu, kas nepieciešams – sākot ar apģērbu sportam un beidzot ar putekļu sūcējiem

Vēlies par to pārliecināties? Ienāc Xnet.lv!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)