Banner 980x90

Latviešu strēlnieku varonība – Ziemassvētku kauju muzejs "Mangaļi"

Kārlis Dambrāns/flickr.com
Kārlis Dambrāns/flickr.com
Latvijas Kara muzeja filiāle "Ziemassvētku kauju muzejs" atrodas Jelgavas rajona Valgundes pagasta "Mangaļu" mājās, kuru tuvumā atradās I pasaules kara frontes līnija un norisinājās leģendārās Ziemassvētku kaujas. Ziemassvētku kauju muzejā iespējams gan apskatīt izstādi "Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas" un kauju vietu maketu, gan izstaigāt 7,2 kilometrus garo izzinošo taku.

Kas ir Ziemassvētku kaujas?

Latvijas armija/flickr.comLatvijas armija/flickr.com

I pasaules kara Krievijas armijas uzbrukuma operācija jeb – oficiāli – "Jelgavas operācija" izvērtās par vienu no lielākajām kaujām Latvijas teritorijā un nozīmīgākajām latviešu strēlnieku vienību cīņām. 1916. gada nogalē Krievijas 12. armijas vadība nolēma veikt uzbrukumu 30 kilometrus garam Vācijas armijas pozīciju posmam no Tīreļpurva Lielupes kreisajā krastā līdz Rīgas–Jelgavas ceļam. Uzbrukums sākās 1916. gada 23. decembrī, tieši pirms Ziemassvētku priekšvakara (pēc jaunā stila 1917. gada 5. janvārī), piecos no rīta.

Šīs bija  arī kaujas, kurās pirmo reizi vienkopus piedalījās visi latviešu strēlnieku pulki; Ziemassvētku kaujas un pēc tām arī Janvāra kaujas bija traģiskākās un vienlaikus vienas no varonīgākajām latviešu strēlnieku kaujām.

Ko apskatīt "Mangaļu" māju tuvumā?

Latvijas armija/flickr.comLatvijas armija/flickr.com

Nepilna kilometra attālumā no "Mangaļu" mājām atrodas vieta, kur 1. latviešu strēlnieku brigāde pārrāva vācu frontes līniju, un kur 1916. gada 23. decembrī (pēc vecā stila) iesākās slavenās un nozīmīgās Ziemassvētku kaujas. 1993. gada 9. janvārī šajā vietā tika uzstādīts simbolisks sešus metrus augsts priedes koka zobens – piemiņas zīme latviešu strēlnieku zobenam, kas pārcirta vācu aizsardzības līniju.

Vēsturiskajās Ziemassvētku kauju vietās "Mangaļu" māju apkārtnē esošie nocietinājumi tika izbūvēti kā īpaši spēcīgs nocietinājumu mezgls. Muzejā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms – blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas jeb "vācu vaļņa".

Izzinošā taka

Kārlis Dambrāns/flickr.comKārlis Dambrāns/flickr.com

Sadarbībā ar AS "Latvijas valsts meži" Ziemassvētku kauju vietās izveidota izzinošā taka 7,2 kilometru garumā un vēsturiskie objekti tajā papildināti ar 13 informatīvajām planšetēm.

Takas maršruts ved pa 1. latviešu strēlnieku brigādes uzbrukuma ceļu un gar būtiskākajiem objektiem, kas ļauj labāk izprast Ziemassvētku kauju unikalitāti. Informatīvās planšetes iepazīstina ar tādām vēstures liecībām kā fortifikācijas būvju paliekām, inženiertehniskajām būvēm un vēsturisko notikumu vietām.

Ziemassvētku kauju muzejs

Kārlis Dambrāns/flickr.comKārlis Dambrāns/flickr.com

Muzeja iekštelpās aplūkojama ekspozīcija "Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas", kuru veido vairāk nekā 200 fotogrāfijas, kauju shēmas un dažādi Tīreļpurva apkārtnē atrasti priekšmeti un laikmeta liecības.

Iekštelpās apskatāms arī lielākais kauju vietu makets Latvijā – tajā ietverti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar I pasaules kara nocietinājumiem.

Gan brīvdabas ekspozīciju un taku, gan muzeju jebkurš interesents var apskatīt bez maksas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)