Banner 980x90

Lēmumu par statusa maiņu Iecavas ciemam virzīs vienlaikus ar jauno Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu

Rīga, 18.jūn., LETA. Lēmumu par statusa maiņu Iecavas ciemam, pārdēvējot to par pilsētu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno virzīt vienlaikus ar jauno Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, atsaucoties uz ministrijas ziņoto, aģentūru LETA informēja Iecavas novada domē.

VARAM pašvaldībai skaidrojusi, ka līdz decembrim Saeimā plānots iesniegt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu jaunā redakcijā, kurā tiks noteikts jaunais valsts administratīvi teritoriālais iedalījums un to teritoriālās vienības - pilsētas un pagasti -, kā arī ietverts tiesiskais regulējums citiem ar administratīvi teritoriālo reformu saistītiem jautājumiem.

Lai neradītu iedzīvotājiem un valsts pārvaldei administratīvo slogu, piemēram, jautājumos pie iespējamām izmaiņām adresācijā, datu bāzēs un tamlīdzīgi, ministrija Iecavas novada domes lēmumu par statusa maiņu Iecavas ciemam virzīs vienlaicīgi ar jauno likumprojektu. To ministrija plāno iesniegt saskaņošanā valsts sekretāru sanāksmē augusta beigās.

Jau vēstīts, ka sabiedriskajā apspriešanā par pilsētas statusa noteikšanu ciematam piedalījās 1021 no 7158 pilngadīgajiem Iecavas novada iedzīvotājiem. 901 iedzīvotājs jeb 88% aptaujas dalībnieku atbalstīja novada pilsētas statusa noteikšanu Iecavas ciemam, bet tam iebilda 12%. Ņemot vērā apspriešanas rezultātus, deputāti lēma ierosināt piešķirt Iecavas ciemam pilsētas statusu.

Pilsētas statusu piešķir ar Saeimas lēmumu, pamatojoties uz Ministru kabineta atzinumu.

Iecavas novadā rīkota sabiedriskā apspriešana par novada pilsētas statusa noteikšanu Iecavas ciemam.

Domē skaidroja, ka, vērtējot pēc Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktajiem kritērijiem, Iecava atbilst pilsētas statusam - tajā ir vairāk nekā 2000 iedzīvotāju, Iecava ir novada izglītības, kultūras, tūrisma, sporta un komercdarbības centrs ar attīstītu inženierinfrastruktūru un ielu tīklu.

Pilsētas statusa piešķiršanas gadījumā Iecava ar savu iedzīvotāju skaitu 77 Latvijas pilsētu vidū varētu ierindoties 30.-35.vietā. Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem Iecavas novadā deklarēti 9008 iedzīvotāji, no tiem 5759 jeb 64% novada iedzīvotāju - tieši Iecavā.

Iecavas novada attīstības programmā 2013.-2019.gadam minēts, ka novada centrs - Iecava - turpina pilnveidoties kā pilsēta ar labas kvalitātes komunālās saimniecības un sociālajiem pakalpojumiem. Arī Iecavas novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā ir paredzēta Iecavas ciema iespējamā statusa maiņa uz pilsētu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)