Banner 980x90

Mūrniece: VL-TB/LNNK nepiekāpsies jautājumā par Āboltiņas virzīšanu Ministru prezidenta matam

Ināra Mūrniece/ Foto: Reinis Inkēns/ Saeimas Administrācija
Ināra Mūrniece/ Foto: Reinis Inkēns/ Saeimas Administrācija

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"/"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nepiekāpsies jautājumā par "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas virzīšanu Ministru prezidenta amatam, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa uzsvēra, ka nacionālās apvienības mērķis ir strādāt valdībā, bet ne par katru cenu. Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tiekoties ar partijām, esot skaidri paudis kritērijus jaunajai valdībai. Tās vadītājam jābūt sabiedrības uzticībai un labai reputācijai, kā arī šim cilvēkam ir vajadzīga attiecīgās frakcijas nedalīta uzticība. Šādu pozīciju atbalsta arī Mūrniece.

Viņa uzsvēra, ka neredz iespēju balsot par Āboltiņas kandidatūru un šī nostāja nevar mainīties.

Politiķe atzina, ka nacionālā apvienība ir tikusies ar "Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un sākusi sarunas par iespējamo sadarbību. Abām partijām esot līdzīgs redzējums attiecībā uz valsts iekšējo un ārējo drošību, kā arī demogrāfijas jautājumiem.

Kā ziņots, LRA būtu gatava atbalstīt VL-TB/LNNK virzītu Ministru prezidentu, un nacionālajai apvienībai arī būtu labs kandidāts šim amatam - eiroparlamentārietis Roberts Zīle, intervijā "Latvijas Avīzei" norāda LRA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Viņš atklāj, ka LRA ir bijusi tikšanās ar VL-TB/LNNK, kurā LRA aicinājusi nacionālo apvienību "uzņemties atbildību par valsti, izvirzot savu premjera kandidātu".

"Manā skatījumā NA ir ļoti labs premjera kandidāts, kurš pirms vēlēšanām pārstāvēja partiju premjera kandidātu debatēs, - tas ir Roberts Zīle. Mēs būtu gatavi viņu atbalstīt, un tādā gadījumā tas jau būtu divu partiju bloks, kuram Saeimā ir 24 deputātu balsis. Tas ir vairāk nekā "Vienotībai" un vairāk nekā Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), ja šie politiskie spēki virzītu savus kandidātus," klāsta Bondars.

Viņš domā, ka arī "Vienotība", kuras lielākā daļa paudusi atbalstu nacionālās apvienības līdzdalībai koalīcijā, varētu atbalstīt Zīli kā premjeru, un tas nozīmētu, ka koalīcijas pamatu veidotu politiskie spēki, kuriem ir ļoti skaidra pozīcija nacionālās drošības jautājumos, kā arī ZZS.

Patlaban LRA gaidot, ko nacionālā apvienība tai atbildēs uz aicinājumu virzīt savu premjera amata kandidātu un sadarboties nākamajā valdībā. Bondars arī atgādina, ka tikšanās laikā LRA pat esot "nolikusi malā" jautājumu par Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces gāšanu, lai tas netraucētu iespējamajai sadarbībai, ja nacionālā apvienība izlems uzņemties valdības vadīšanu.

Kā politiskajam spēkam, kas pārstāv reģionus, LRA valdībā būtu interese par Vides un reģionālās attīstības ministriju, par Satiksmes ministriju, kas arī ir saistīta ar novadu attīstību, un par Finanšu ministriju, kas nosaka nodokļu politiku, jo pašreiz tā esot pelnījusi daudz kritikas. "Zinu, ka mēs varētu uzņemties atbildību arī par nacionālās drošības jautājumu ministrijām. Kopumā LRA ir gatava nākt ar savu pienesumu visos iepriekšminētajos jautājumos," intervijā "Latvijas Avīzei" stāsta Bondars.

Viņš skaidro, ka LRA vienmēr atbalstījusi principu, ka par premjera kandidātu vajadzētu būt cilvēkam, kurš bijis starp premjera kandidātiem pirmsvēlēšanu debatēs, vai arī partijas vadītājam, un šim kritērijam atbilst arī "Vienotības" līdere un potenciālā premjera amata kandidāte Solvita Āboltiņa. "Bet tas ir par principu, nevis konkrētu personu. Principa ievērošana nenozīmē atbalstu konkrētai personai," uzsver LRA līderis.

Vaicāts par LRA pozīciju bēgļu jautājumā, Bondars skaidro, ka apvienība nav ne par, ne pret šo migrantu uzņemšanu, taču ir pret to, ka Latvija pasaka "nē" sabiedrotajiem Eiropā, kuri lūdz mūsu palīdzību. "Sabiedrotie palīdz mums jautājumos, kas skar mūsu drošību un vitālās izdzīvošanas intereses. Es negribētu, ka tas tiek uzlikts uz jautājuma zīmes," norāda politiķis, uzsverot, ka Latvijai ir jāizvēlas - iestāties "vairāk pret bēgļiem vai vairāk par to, ka valsts drošības problēmas mums turpmāk būs jārisina vienatnē".

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)