Banner 980x90

Pašvaldība finansiāli atbalstīs ēku atjaunošanu Bauskas pilsētas vēsturiskajā centrā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Bauskas novada pašvaldība izstrādājusi saistošos noteikumus par valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Bauskas pilsētas vēsturiskais centrs" teritorijā esošo ēku atjaunošanu, pilsētas informācijas portālu Bauska24.lv informēja Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kā pašvaldība līdzfinansē Bauskas vecpilsētas teritorijā esošo ēku vēsturisko fasāžu, piemēram, krāsojuma, apmetuma, koka dēļu, vēsturiskā ķieģeļa mūrējuma un būvgaldniecības izstrādājumu, kas ir vēsturisko ēku oriģinālie koka logi un durvis, vārti un kāpnes, kas saglabājušies no ēkas būvniecības laika vai raksturo laiku, kad ēka uzcelta, atjaunošanu.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt Bauskas pilsētas vēsturiskā centra teritorijā esošo ēku autentiskuma saglabāšanu, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu.

Iedzīvotāji pašvaldības līdzfinansējumu varēs saņemt:

* ēkas arhitektoniski mākslinieciskajai inventarizācijai - 100% apmērā;
* ēkas vēsturiskās fasādes atjaunošanai - līdz 50% no tāmes summas, bet ne vairāk kā 1500 eiro;
būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai:
* logu nomaiņai 80% no tāmes, bet ne vairāk kā 1500 eiro, ja ēkai tiek mainīti visi logi;
* logu nomaiņai 60% no tāmes, bet ne vairāk kā 1500 eiro, ja ēkai tiek mainīti puse logu;
* logu nomaiņai 50% no tāmes, bet ne vairāk kā 1500 eiro, ja tiek mainīti logi vienā dzīvoklī;
citu būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanai - 50% no tāmes, bet ne vairāk kā 500 eiro.

Līdzfinansējumu varēs piešķirt ēkas īpašniekam vai tā pilnvarotajai personai, ja ēka ir reģistrēta zemesgrāmatā, nekustamā īpašuma nodokļa parāds nepārsniedz 25% no aprēķinātās kopējās nekustamā īpašuma nodokļa summas, ja maksājumu parāds par apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju un sadzīves atkritumu izvešanu nepārsniedz 25% no aprēķinātās kopējās summas, un būs izpildīti citi nosacījumi, kas atrunāti saistošajos noteikumos.

Pēc ēkas vēsturiskās fasādes vai būvgaldniecības izstrādājumu atjaunošanas darbu pabeigšanas izpildīto darbu kvalitāti novērtē Bauskas novada administrācijas Saimnieciskā nodaļa un paraksta pieņemšanas – nodošanas aktu. Nepieciešamības gadījumā tiek pieaicināti eksperti.

Pašvaldība atgādina, ka saistošie noteikumu stāsies spēkā pēc to publicēšanas pašvaldības izdevumā "Bauskas Vēstis". Pašlaik saistošie noteikumi ir nosūtīti izvērtēšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)