Banner 980x90

Premjers un zemkopības ministrs ceturtdien plāno spriest par ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā

Rīga, 20.jūn., LETA. Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) ceturtdien, 21.jūnijā, plāno spriest par ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ, Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sēdē trešdien pavēstīja Dūklavs.

Viņš atzīmēja, ka ārkārtas situācijas izsludināšana var palīdzēt lauksaimniekiem tādējādi, ka tiek atzīts "force majeure" stāvoklis, kad, piemēram, Lauku atbalsta dienests, izvērtējot situāciju, nepiemēro cietušajiem lauksaimniekiem soda sankcijas par līgumā noteiktajā termiņā neīstenotiem Lauku attīstības programmas pasākumiem, taču tas nenozīmē, ka lauksaimnieki saņems finansiālu atbalstu.

Tāpat, pēc Dūklava teiktā, ārkārtējās situācijas izsludināšana nedod garantiju, ka bankas atliks, piemēram, kredītmaksājumus. "Valdība neko nevar likt bankām darīt, bet tikai aicināt un lūgt. Ārkārtas situācijas izsludināšana nenozīmē, ka jautājums [ar bankām] ir nokārtots," teica ministrs.

Dūklavs pauda cerību, ka premjers atbalstīs ārkārtas situācijas izsludināšanu lauksaimniecībā, taču nezināja teikt, kāds būs Kučinska lēmums.

Zemkopības ministrs pastāstīja, ka ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs lauksaimniekiem ir problēmas sausuma dēļ.

Saistībā ar situāciju Latvijā Zemkopības ministrija ir vērsusies arī pie Eiropas Savienības lauksaimniecības un lauku attīstības komisāra Fila Hogana ar lūgumu tiešmaksājumus un lielos atbalsta maksājumus Latvijas lauksaimniekiem izmaksāt ātrāk. Hogans neoficiāli paudis, ka tas esot iespējams, taču konkrēts lēmums nav pieņemts.

Jau ziņots, ka ilgstošā sausuma dēļ ārkārtas situāciju lauksaimniecībā lūdz izsludināt Ventspils, Kuldīgas, Kandavas, Saldus un citos novados. Pašvaldībās ar iesniegumiem vērsušies daudzi lauksaimnieki, norādot, ka kopš maija sākuma laika apstākļi bijuši lauksaimniekiem īpaši nelabvēlīgi - maija otrajā un trešajā, kā arī jūnija pirmajā dekādē nokrišņi nav novēroti nemaz vai bijuši minimāli, tādējādi no pārmērīga sausuma cietušas būtiskas lauksaimniecības zemju un kultūraugu platības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)