Banner 980x90

"Bauskas alum" šogad 10% kritums

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvijas alus nozarei šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir apmēram 10% kritums, kas skaidrojams ar joprojām sarūkošo iedzīvotāju skaitu, vēso sezonu, kā arī akcīzes kāpumu, aģentūrai LETA atzina Latvijas Alus darītāju savienības prezidents un SIA "Bauskas alus" vadītājs Vladimirs Barskovs.

"Lielajām darītavām realizācijas kritums ir par 10%, mazajām - nedaudz mazāks, bet kopumā nozarei klājas grūti. Ceram, ka tas ir pārejoši. Tomēr skaidrs, ka lielākais iemesls ir emigrācija - ne velti daudzas darītavas orientē eksportu uz Lielbritāniju, kur patlaban atrodas lielākā alus patērētāju daļa. Tāpat negatīva loma bija sliktajiem laika apstākļiem vasarā un cenas palielinājumam akcīzes kāpuma dēļ," sacīja Barskovs.

Vienlaikus viņš atzina, ka Latvijas alus uzņēmumi turpina attīstīties.

"Nozare valsts budžetā ienes ap 50 miljoniem eiro gadā. Par to, ka nozare attīstās, liecina arī mazo darītavu skaita pieaugums. Ja pirms desmit gadiem bija 16 darītavas, šogad to skaits ir 35. Pasaules mērogā neviena no tām nav skatāma kā liela, tomēr to piedāvātās garšas un kvalitātes ir ievērības cienīgas un interesantas," sacīja Barskovs.

Kā ziņots, šā gada sešos mēnešos Latvijā kopumā saražoti 5,301 miljons dekalitru alus, kas ir par 5% mazāk nekā 2014.gada sešos mēnešos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Alum patlaban ir 42% kopējā Latvijas alkoholisko dzērienu tirgus daļas.

Jau vēstīts, ka šajās dienās Rīgā notiek Baltijas alus darītāju konkurss "Baltic Beer 2015", kurā piedalās 25 alus darītavas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar aptuveni 70 alus paraugiem. Alus paraugus desmit žūrijas eksperti vērtēs tā dēvētajā aklajā degustācijā pēc starptautisku alus konkursu principiem un kritērijiem.

Konkurss noritēs līdz 23.oktobrim, savukārt uzvarētāji svinīgā ceremonijā AS "Aldaris" Alus muzejā tiks apbalvoti 30.oktobrī. Medaļas kaltas Rīgas juvelierizstrādājumu rūpnīcā, un to grafisko attēlojumu uzvarējušās alus darītavas varēs izvietot uz attiecīgā alus etiķetes, kas patērētājiem norādīs uz produkta kvalitāti.

Konkursa rīkotājs ir alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība "Alus brālība" sadarbībā ar Latvijas Alus darītāju savienību un Latvijas Alus darītāju asociāciju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)