Banner 980x90

"de facto": Saentologi brīvi aģitē Latvijas skolās

Foto no video
Foto no video

Biedrība ''Laimes kalve", kas ir cieši saistīta ar saentoloģijas kustību, ir biežs viesis Latvijas skolās, svētdienas vakarā ziņoja LTV raidījums "de facto".

Šīs kustības pārstāvji bieži viesojas Latvijas skolās, un lasa lekcijas pat desmit gadus veciem bērniem. Pēc pašu teiktā, lekcijas apmeklējuši vairāk nekā 2000 Latvijas skolēnu.

Biedrība "Laimes kalve" ir cieši saistīta ar vienu no Saentoloģijas kustības atzariem - starptautisko organizāciju "Way to Happines Foundation International" jeb "Starptautisks fonds ceļš uz laimi". Tā visā pasaulē izplata un popularizē Rona Habarda brošūru ar tādu pašu nosaukumu, un īpašu uzsvaru liek tieši uz aģitāciju skolās.

Izglītības un zinātnes ministrija jau pirms pusotra gada brīdināja – "Ceļš uz laimi" materiāli bērniem nav piemēroti. Ministrijas eksperti toreiz secināja – to saturs ir tendenciozs, nezinātnisks un maldinošs. Piemēram, brošūrā teikts, ka likumiem īstenībā nav sakara ar labo un slikto, un tos jāpilda tikai bailēs no valsts.

Taču vairāku skolu vadība šo padomu ir ignorējusi. "de facto" ir zināms, ka "Laimes kalve" lektori ir apmeklējuši Daudzeses pamatskolu, Baltinavas kristīgo internātskolu, Alūksnes pilsētas sākumskolu, Krāslavas varavīksnes vidusskolu, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolu, Gaujienas internātpamatskolu, Naukšēnu novada vidusskolu, sociālās korekcijas izglītības iestādi "Naukšēni". Lekcijas pārsvarā ir bijušas par atkarību profilaksi, motivāciju mācīties, konfliktu risināšanu un kompetenču sasniegšanu.

Organizācijām, kas piedalās mācību procesā, ir nepieciešams iegūt atļauju – pašvaldībā vai Izglītības un zinātnes ministrijā. Šādus dokumentus neviens no Latvijas Televīzijas uzrunātajiem direktoriem nav prasījis uzrādīt.

LTV norāda, ka likums ļauj aicināt skolās jebkādas profesijas vai sabiedriskās organizācijas pārstāvi, tiktāl, cik bērniem stāstītais nepārkāpj Latvijas izglītības standartu. Un izvērtēt to ir skolas direktora pienākums. Bet, ja kāda organizācija piedāvā lekciju ciklus, kā to dara "Laimes kalve", tai ir jābūt sertificētai un, kā skaidro izglītības kvalitātes dienestā, strādāt bez dokumentiem – ir likuma pārkāpums.

"Laimes kalve" aktīvi darbojas arī citās jomās, atzīmē "de facto". Tā ir biežs viesis dažādu pilsētu svētkos, piedalās ikgadējā izstādē "Izglītība", lasa lekcijas pašvaldību darbiniekiem un pērn arī uzvarēja Labklājības ministrijas konkursā par tiesībām rīkot sociālajiem darbiniekiem kvalifikācijas paaugstināšanas kursus.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)