Banner 980x90

Rundāles pilī cer rīkot vairāk pasākumu un vairot vietējo interesi

Rīga, 3.janv., LETA. Jaunā Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse nākotnē iecerējusi palielināt pilī notiekošo pasākumu skaitu, padarīt pili interesantāku un aizraujošāku vietējiem apmeklētājiem, kā arī rosināt tās iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja pati Lūse.

Lūse atzina, ka tiek piedāvāta arī telpu noma, tomēr nomas sistēma ir sarežģīta. Jaunā direktore plāno nākotnē palielināt pilī notiekošo pasākumu skaitu. Tiks rīkotas izstādes, izglītojoši semināri un lekcijas. Šī joma līdz šim nav bijusi tik plaši attīstīta, viņa norādīja. Turklāt ziemas laikā zināmu daļu ienākumu veido pasākumi, kas notiek pils telpās, viņa atzīmēja.

"Runājot ar pieredzējušiem kolēģiem, noskaidroju, ka viņi ir mēģinājuši tā darboties jau agrāk, bet attālums no Rīgas, agrie, tumšie vakari ir bijuši diezgan liels šķērslis, lai pulcinātu cilvēkus Rundāles pilī. Tomēr laiki mainās, un cilvēki mūsdienās kļuvuši daudz mobilāki," uzskata Lūse.

Direktore atzīst, ka iekļaut Rundāles pili gan UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā, gan Pasaules mantojuma sarakstā būs grūts uzdevums, jo Eiropā UNESCO mantojuma sarakstā ir ļoti daudz objektu, un jaunu objektu uzņemšana ir īpaši apgrūtināta. Komisija vairāk skatās uz papildinājumiem no pārējās pasaules, mazāk - Eiropas, pārliecināta Lūse.

Iespējams, Rundāles pilij vienai pašai neizdosies iekļūt sarakstā, būs jāmeklē sadarbības partneri citās valstīs, kuru īpašumā arī ir Frančesko Rastrelli arhitektoniskais mantojums, viņa pieļāva.

Viņa atklāja, ka viena Rundāles pils staļļu ēka drīzumā pārtaps par konferenču centru. Ja pilī pašlaik notiek kādi pasākumi, tad tie tiek rīkoti kādā no lielajām telpām - zālē vai galerijā. Tas traucē apmeklētāju plūsmai pils telpās, atzina muzeja direktore. Attīstot konferenču centru staļļa ēkā, varētu atbrīvot pili apmeklētājiem, bet vienlaikus izīrēt telpas konferencēm.

Lūse arī stāstīja, ka pastāvīgā darbā visu sezonu Rundāles pilī ir 114 darbinieki. Vasarās, kad ir vairāk āra, parka un teritorijas apkopšanas darbu, tiek algoti arī sezonas strādnieki, un kopējais darbinieku skaits Rundāles pilī pieaug līdz 156.

Visa intervija ar Lūsi lasāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā LETA+ (http://www.leta.lv/plus/13413966-23C7-6C9B-D558-E7C7431C22A0/)

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)