Banner 980x90

Rundāles pili "Latvijas Arhitektūras gada balvā" aicina sveikt ar īpašu balvu

Latvijas Arhitektu savienības rīkotajai Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad tika pieteikti 38 projekti. Nacionālā žūrija izvērtējusi iesniegtos darbus un nosaukusi 13 gada balvas pretendentus, kurus tālāk vērtēs starptautiskā žūrija, pilsētas informācijas portālam Bauska24.lv ziņo konkursa rīkotāji.

Latvijas arhitektūras labāko darbu skate tiek organizēta divdesmito reizi un jau tradicionāli ir valsts galvenais notikums arhitektūrā. Gada skates pirmajā kārtā projektus vērtē nacionālā žūrija, ko ik gadu veido un vada iepriekšējā gada Latvijas Arhitektūras Lielās balvas ieguvējs. Šogad tā ir arhitekte Zaiga Gaile, kas nacionālajā žūrijā aicinājusi piedalīties arhitektus Pēteri Bajāru, Brigitu Bulu, Elēnu Melzobu, ainavu arhitekti Kristīni Dreiju, mākslas zinātnieku un kultūras pieminekļu aizsardzības speciālistu Rihardu Pētersonu un arhitektūras kritiķi Ventu Vīnbergu.

Nacionālā žūrija iepazinusies ar iesniegtajiem darbiem, analizējot pieteikumus, noklausoties prezentācijas un apmeklējot objektus klātienē. Gada balvai izvirzīto projektu sarakstu žūrija publicējusi kopā ar vēstījumu, kurā minēti atlases kritēriji, vērtējuma pamatojums un uzsvērta gada skates nozīme ne vien spožu labas prakses paraugu izcelšanā, bet arī iespējā skaidri norādīt, ka arhitektu kopiena neatbalsta sabiedrības labklājības celšanai paredzētu līdzekļu izšķērdēšanu, nesaimnieciskumu, formālus, nepārdomātus risinājumus, kas noved pie vides degradācijas un esošo vietas vērtību zaudēšanas vai pat vēl traģiskākām sekām. Vēstījumā nacionālā žūrija uzsver arhitektūras spēju ietekmēt labākas sabiedrības veidošanos un tās būtisko lomu nacionālas kultūras manifestācijā. Tāpēc par gada balvas uzdevumu atzīta nepieciešamība izcelt objektus, kas šo kultūru ne vien reprezentē, bet ir arī sasniegumu mērs un paraugs gan citiem profesionāļiem, gan sabiedrībai kā viņu pasūtītājai kopumā.

Visi 13 gada balvai izvirzītie projekti tiks nodoti starptautiskās žūrijas vērtējumam. Tās sastāvā šogad strādās Andrejs Andersons (latviešu izcelsmes arhitekts no Austrālijas), Octavio Mestre (arhitekts, Spānija), Annie Cohen-Solal (mākslas un literatūras kritiķe, akadēmiķe, rakstniece, Francija), Noah Boe-Whitehorn (arhitekts, Dānija), Triin Ojari (mākslas vēsturniece, Igaunijas Arhitektūras muzeja direktore, Igaunija). Žūrijas dalībnieki Rīgā ieradīsies 11.maijā un objektus apmeklēs un vērtēs no 12.maija līdz 15.maijam.

No gada balvai izvirzītajiem pretendentiem nacionālā žūrija īpaši vēlas izcelt Rundāles pils restaurāciju kā ārpus konkurences esošu 50 gadu garumā pašaizliedzīgā darbā profesionāli īstenotu projektu tā izcilās kultūrvēsturiskās nozīmes dēļ un aicinās starptautisko žūriju to novērtēt ar īpašu balvu. Gada balvas ieguvēju vārdi tiks nosaukti noslēguma ceremonijā Berga Bazārā šī gada 15.maija vakarā.


Gada balvas pretendentu saraksts un nacionālās žūrijas vērtējums publicēts interneta vietnē www.latarh.lv.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)