Banner 980x90

Tuvākajos gados plānota Rundāles pils jumta nomaiņa

Jelgava, 20.febr., LETA. Tuvākajos gados plānots nomainīt Rundāles pils jumtu, un iepirkumu darbu veikšanai plānots izsludināt jau šogad, aģentūru LETA informēja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ruta Bemberga.

Jau 2012.gadā konstatēts, ka caur jumtu virs Baltās zāles telpā ieplūst ūdens, kā rezultātā cieta ģipša veidojumi un apmetums. Problēma tika novērsta pagaidu līmenī, zālē veicot kosmētiskus uzlabojumus, lai novērstu vizuālus defektus.

2013. un 2016.gadā sistemātiski notika dažādas jumta konstrukcijas un seguma izpētes, arī jumta nomaiņas projekta izstrādes laikā 2017.gadā veikts jumta tehniskais apsekojums. Pēc šīm pārbaudēm konstatēts, ka jumta segums ir nolietojies un, veicot iepriekšējo pārbūvi un seguma nomaiņu 20.gadsimta 60.-70.gados, ir izmainīta jumta konstrukcija - saīsinātas piespāres. Veicot jumta pārbūvi, tās būtu jāatjauno.

Tāpat konstatēts, ka Baltās zāles griestos un sienās parādās plaisas, kas varētu būt saistītas ar jumta konstrukcijas deformāciju. Sadarbojoties ar Būvniecības valsts kontroles biroju, visa 2016.gada garumā tika veikts monitorings, lai fiksētu iespējamās konstrukciju kustības, taču tādas netika novērotas.

Arī pērn Kultūras ministrija (KM) piešķīra finansējumu vairāku avārijas situāciju novēršanai, ieskaitot staļļu ēkas jumta seguma nomaiņu.

Lai problēmsituāciju risinātu, 2017.gadā SIA "CMB" izstrādājusi pils jumta pārbūves projektu, kas paredz būvdarbus četrās kārtās. Izvērtējot nepieciešamo finanšu apjomu un iespējas to apgūt, ir sagatavots darbu grafiks, un plānots, ka 2018.gadā tiks organizēta iepirkuma procedūra par darbu izpildi un, atkarībā no pieejamā finansējuma, pils jumta pārbūve tiks realizēta turpmākajos gados vienā vai divās kārtās, attiecīgi četru vai divu gadu periodā. Bemberga skaidroja, ka Rundāles pils muzejs cer uz KM atbalstu 2019.gadā, kad būs nepieciešamas finanses pils jumta nomaiņai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)