Banner 980x90

Valmierā paaugstinās nekustamā īpašuma nodokli mājokļiem, kuros nebūs deklarētas personas

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ceturtdien, 29.septembra Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē tika lemts par grozījumu veikšanu saistošajos noteikumos "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Valmieras pilsētas administratīvajā teritorijā", pilsētas informācijas portālu Valmiera24.lv informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Justīne Deičmane.

Grozījumi paredz, ka Valmierā no 2017.gada 1.janvāra nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) būs 1,5% no kadastrālās vērtības tiem fizisko un juridisko personu īpašumā, tiesiskā valdījumā vai lietošanā esošajiem nekustamā īpašuma objektiem, kas paredzēti dzīvošanai un kuros nav deklarēta neviena persona. Savukārt ierastā NĪN likme – 0,2-0,6% no kadastrālās vērtības – saglabāsies, ja 2017.gada 1.janvārī attiecīgajā nekustamā īpašuma objektā būs deklarēts vismaz viens iedzīvotājs.

"Valmierā ir ap 900 mājokļu, kur dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona. Bieži vien šie mājokļi ir kā kapitāla ieguldījumi, kas vai nu tiek, vai netiek izīrēti ar vai bez tiesībām īrniekam tajā deklarēt savu dzīvesvietu. Turklāt situācija ar Valmieras dzīvojamā fonda pieejamību ir neapskaužama. Proti, šobrīd dzīvokļu īres tirgū ir salīdzinoši maz mājokļu, tādēļ pašvaldībai ir jārod dažādi risinājumi, kā ne tikai piesaistīt pilsētai jaunus iedzīvotājus, bet kā nodrošināt esošos un potenciālos valmieriešus ar apdzīvojamo platību. Pilsētas attīstības ieceres un plāni ir atkarīgi no pilsētā deklarējušos iedzīvotāju skaita, tāpēc ceram, ka grozījumi saistošajos noteikumos "iekustinās" Valmieras dzīvojamā fonda īres tirgu, rosinot dzīvokļu īpašniekus tajā iesaistīties arvien aktīvāk un godprātīgāk," skaidro Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Šāda nodokļu politika – paaugstināt NĪN līdz 1,5% – kopš 2016.gada 1.janvāra darbojas Rīgas pilsētā un Carnikavas novadā, savukārt no 2017.gada 1.janvāra tā būs spēkā arī Jēkabpilī.

Tāpat saistošo noteikumu grozījumos paredzēts, ka fizisku un juridisku personu īpašumā esošai daudzdzīvokļu mājai pirmajā gadā pēc tās nodošanas ekspluatācijā piemēros samazinātu NĪN likmi – 0,2-0,6% – arī tad, ja īpašumā nebūs deklarēta neviena persona. "Šis ir mūsu solis pretī uzņēmējiem, aicinot viņus domāt par jaunu daudzdzīvokļu namu būvniecību Valmierā, kas piesaistītu pilsētai arvien jaunus iedzīvotājus – speciālistus, pedagogus, uzņēmējus, studentus, ģimenes. Ticu, ka kopīgiem spēkiem mēs Valmieru varam padarīt par arvien pievilcīgāku dzīvesvietu, kur ir aktīva saimnieciskā, ekonomiskā un uzņēmējdarbības vide," norāda Baiks.

Saistošo noteikumu grozījumi stāsies spēkā pēc Latvijas Republikas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atzinuma sniegšanas un nākamajā dienā pēc informācijas publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)