Banner 980x90

Vecumniekos Meteņus svinēs kopā ar Masku tradīciju festivāla viesiem no ārvalstīm

Jelgava, 21.febr., LETA. 25.februārī Vecumnieku novadā tiks svinēti pavasara auglības svētki Meteņi, kuros piedalīsies arī starptautiskā Masku tradīciju festivāla dalībnieki un viesi no Čehijas, Lietuvas un vairākiem Latvijas novadiem, aģentūru LETA informēja Vecumnieku tautas nama vadītāja Agrita Laudurga.

Šogad pasākums "Meteņi Vecumnieku novadā" pulcēs desmit folkloras kopas. Svētkos piedalīsies Valahiešu folkloras kopa "Radhošt" no Čehijas, Pabiržu folkloras kopa "Žemyna" un Vabalininko folkloras kopa "Saulala" no Lietuvas, Bārbeles folkloras kopa "Tīrums", "Grodi" no Rīgas, Ogres folkloras kopa "Artava", Siguldas folkloras kopa "Senleja", Sarkaņu folkloras kopa "Libe" un Valgundes "Nāburdzīte".

Jau no plkst.7 Vecumnieku tirgus laukumā pirkt un pārdot gribētājus gaidīs Meteņu tirgus, bet plkst.10 svētku dalībnieki dosies uz novada lauku sētām - Vecumnieku pagasta "Robežniekiem", Stelpes pagasta "Līdumiem" un Valles pagasta "Ābiķiem" -, kur modinās sasalušo zemi un ienesīs saimniecībās auglīgo pavasari.

Plkst.12 maskotie tēli pulcēsies Vecumnieku centrā, lai skaļā gājienā dotos uz Jaunā ezera krastu, kur no plkst.12.30 ikviens laipni aicināts aktīvi iesaistīties tradicionālajās Meteņu svinību izdarībās. Jautrā spēkošanās, dzīvespriecīgās rotaļas, masku grupu izrādīšanās un ārzemju folkloras kopu priekšnesumi ezera krastā noslēgsies ar gardās Meteņu putras baudīšanu. Savukārt plkst.16 Vecumnieku tautas namā tiks ierādīti lietuviešu un latviešu danču soļi folkloras kopu "Žemyna" un "Tīrums" vadībā.

"Senie latvieši ticēja, ka maskotie tēli mājai un saimei nes svētību, veselību, aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, kā arī izdošanos darbos. Budēlis ir Meteņu centrālais tēls, kura maskai raksturīga no rudzu vārpām veidota konusveida cepure, otrādi vilkts aitādas kažoks, aizsegta seja, skaļa, "budinoša" uzvedība, ar kuras palīdzību tas modina dabu, un dažādi vīrišķo auglību simbolizējoši atribūti. Šī tēla izcelsme meklējama tieši Zemgales tradīcijā, tāpēc "Meteņi Vecumnieku novadā" organizatori uzstādījuši mērķi 2018.gadā, kad Latvijas valsts svinēs savu simtgadi, vienot masku gājienā vismaz simts Vecumnieku novada Budēļus," informēja Laudurga.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)