Banner 980x90

"Rīgas dzirnavnieks" mēģinās ieinteresēt zemniekus auzu audzēšanā

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Lai ieinteresētu zemniekus vairāk audzēt auzas un sekmētu šīs kultūras ražīgumu, "Rīgas dzirnavnieks" šogad sadarbībā ar septiņām zemnieku saimniecībām sācis graudaugu audzēšanas programmu, aģentūru LETA informēja uzņēmumā. 

Programma paredz nodrošināt zemniekus ar reģiona klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām auzu un vasaras kviešu sēklām, kas ir īpaši selekcionētas Skandināvijā un nodrošina augstāku izturību un ražību. Uzņēmums nodrošina arī agronomu uzraudzību, kas sniedz konsultācijas un palīdz izaudzēt augstas kvalitātes auzas.

Savukārt zemnieks ir motivēts piedalīties programmā, jo "Rīgas dzirnavnieks" iepērk auzu ražu par stabilu cenu. Patlaban uzņēmuma maksātā cena par auzām svārstās no 110 līdz 130 eiro par tonnu.

Kā norādīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Žilvins Pakeltis, Latvijā auzas tiek audzētas salīdzinoši maz un kvalitātes ziņā tās vairāk atbilst lopbarībai.

"Ņemot vērā auzu pārslu produkcijas pieprasījuma pieaugumu gan vietējā, gan eksporta tirgos, nolēmām sākt savu programmu. Līdzīga programma jau darbojas Lietuvā, un tā ražības un zemnieku ieinteresētības ziņā uzrādījusi ļoti labus rezultātus. Ceram, ka programma veicinās auzu audzēšanas tradīcijas arī Latvijā, kā arī būs atbalsts zemniekiem," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Pirmajā gadā programmā piedalās septiņas zemnieku saimniecības Zemgalē un Vidzemē - no Madonas, Tērvetes, Bauskas, Rundāles, Vecumnieku, Krimuldas un Jaunjelgavas novada. Arī citas zemnieku saimniecības par programmu uz nākamo gadu ir izrādījušas lielu interesi.

Vidējā auzu ražība no selekcionētajām auzu šķirnēm ir četras līdz piecas tonnas no hektāra, kas auzām ir ļoti labs rādītājs. Ļoti auglīgās zemēs, ko apliecina zemnieku saimniecības Lietuvā, vidējais ražīgums ir piecas līdz sešas tonnas no hektāra.

Kā ziņots, "Rīgas dzirnavnieks" šogad plāno iepirkt kopumā 130 000 tonnu graudu, kas ir par 20% vairāk nekā pērn. Iepirkuma pieaugums skaidrojams gan ar labo ražu, gan strauju pieprasījuma pieaugumu eksporta tirgos.

"Rīgas dzirnavnieks" pagājušajā finanšu gadā strādājis ar 22,2 miljonu eiro apgrozījumu un 209,816 eiro peļņu. No kopējā "Rīgas dzirnavnieka" apgrozījuma vietējais jeb Baltijas tirgus veido 70%, bet eksports - 30%.

"Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Herkuless", "Hercogs" un "Īsta saimniece".

"Rīgas dzirnavnieks" pieder Lietuvas graudu pārstrādes kompānijai "Malsena Plius".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)