Banner 980x90

Apdrošinātājiem interese iesaistīties obligātajā veselības apdrošināšanas sistēmā 

Foto no video
Foto no video
Apdrošināšanas sabiedrības ir ieinteresētas iesaistīties obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā, ja izpildās divi priekšnosacījumi - strādā e-veselība un ir noteikts stabils valsts finansēto pakalpojumu grozs, pirmdienas, 11.jūlija, rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abāšins.

Viņš uzsvēra, ka e-veselības iedarbināšanas kontekstā ir būtiska nevis e-receptes darbība, bet gan e-veselības dvēseles iedarbināšana, proti, jābūt pieejamai informācijai par pacienta datiem, lai cilvēkam viena un tā pati manipulācija netiek veikta divreiz. Pacientu dati ir tie, kas nodrošina ekonomiju, skaidroja Abāšins.

Otrs būtisks faktors ir stabils valsts finansēto pakalpojumu grozs, jo pašlaik pavasarī šim grozam ir viens izmērs, bet rudenī tas jau ir tukšs.

Apdrošinātāju asociācijas vadītājs sacīja, ka apdrošinātāji būtu gatavi iesaistīties obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā par ar noteiktiem ierobežojumiem peļņas apmēram. Speciālists gan atzina, ka veselības apdrošināšanas veids nekad nav bijis ļoti rentabls - vienu gadu tas ir mīnusos, vienu gadu - mazos plusos, bet nekad nav tā, ka šis segments nodrošinātu lielu peļņu.

Abāšins atzīmēja, ka privāto apdrošinātāju iesaiste sistēmā ienestu kontroli un konkurenci. Eksperts pauda viedokli, ka ārstiem ne pārāk patīk kontrole, tāpēc viņš pieļāva, ka veselības ministrei varētu būt cilvēcīgi grūti iet pret kolēģiem, jo daudziem nemaz nepatīk privātā segmenta piesaiste apdrošināšanai. Strādājot ar brīvprātīgo veselības apdrošināšanu, apdrošinātāji iemācījušies ārstus pietiekami kontrolēt un pārbaudīt, lai tie neizrakstītu liekus izmeklējumus un liekus medikamentus.

Kā ziņots, ir izstrādāti vairāki veselības aprūpes finansēšanas modeļa varianti. Veselības ministrija aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai. Savukārt Labklājības ministrija neatbalsta veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas paredz mehānisku valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu pārdali veselības aprūpes finansēšanai, jo šādā gadījumā nāktos pārskatīt sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izmaksu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)