Banner 980x90

Aptaujā par pašvaldību reformu Rundāles novadā aktivitāte bijusi augstāka nekā EP vēlēšanās

Rīga, 19.aug., LETA. Iedzīvotāji aptaujā par plānoto administratīvi teritoriālo reformu Rundāles novadā izrādījuši lielāku aktivitāti nekā aizvadītajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, un lielākā daļa novadu vēlas redzēt kā atsevišķu vienību, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Ilvija Tetērina.

Aptaujas laikā iesniegtas 973 iedzīvotāju aizpildītās anketas. Savas tiesības paust viedokli aptaujā izmantojuši 32,35% no Rundāles novada pašvaldībā deklarētajiem iedzīvotājiem, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu, kas ir vairāk nekā EP vēlēšanās šogad, kad pie balsošanas urnām devušies 26,11% no balsstiesīgajiem.

Tetērina pauda, ka 95,68% aptaujāto anketās nobalsojuši par Rundāles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju.

Pašvaldība uzskata, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā varētu tikt apdraudēta Pilsrundāles vidusskolas pastāvēšana, un tas būtiski ietekmētu arī iedzīvotāju dzīves vietas izvēli, veicinot migrēšanu tuvāk reģionālajiem centriem, teritorijas depopulāciju. Iedzīvotāju skaita samazināšanās savukārt ietekmēs gan investīciju piesaisti, gan uzņēmējdarbības aktivitāti. Tādējādi apgalvojums, ka teritorija būs ekonomiski attīstītāka, neiztur kritiku, pauda domē.

Pēc pašvaldības domām, nav arī noteikts, kādā veidā iedzīvotājs pēc reformas savā dzīvesvietā saņems kvalitatīvākus pakalpojumus un vai pakalpojumi tiks nodrošināti iedzīvotāja dzīvesvietā līdzšinējā apjomā.

Pastāvot arī risks, ka iesāktie investīciju projekti var zaudēt prioritāri jaunizveidotās teritoriālās vienības kopējo prioritāšu kontekstā.

"Novadu finanšu datu analīze rada pamatotas bažas, ka lielā Bauskas novada saistības tiks segtas par mazo novadu iekrātajiem līdzekļiem un uz lauku iedzīvotāju rēķina, kuri jau tāpat ir nostādīti nevienlīdzīgā situācijā esošā ceļu stāvokļa un valsts nevienmērīgās ekonomiskās attīstības rezultātā," apgalvoja Tetērina.

Ņemot vērā aptaujas rezultātus un iedzīvotāju izteiktos viedokļus, Rundāles novada domes deputāti lēma neatbalstīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto un sabiedriskai apspriešanai nodoto teritoriālā iedalījuma modeli, kas paredz Rundāles novada pašvaldību apvienot ar Bauskas, Iecavas un Vecumnieku novada pašvaldībām. Lēmums tiks iesniegts Saeimai, Ministru kabinetam un ministrijai.

"Esmu patīkami pārsteigta par iedzīvotāju aktivitāti, kas pārsniedz Eiropas Parlamenta vēlēšanu aktivitāti, mēs varam uzskatīt, ka būtībā visi aktīvie iedzīvotāji ir nobalsojuši par Rundāles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju. Ir jāņem vērā viņu balsojums, kurā iedzīvotāji skaidri izteikuši savu viedokli," komentēja novada domes deputāte Vēsma Veģere ("Cilvēkiem un zemei").

Jau vēstīts, ka par aptaujas rīkošanu novada dome lēma jūnija beigās.

Aptaujas jautājums bija "Vai jūs esat par Rundāles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju?", kur atbildēt varēs ar "jā" vai "nē". Aptaujā varēja piedalīties personas, sākot no 18 gadu vecuma, kuras ir deklarējušas savu dzīvesvietu Rundāles novada administratīvajā teritorijā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)