Banner 980x90

Ar jauniem noteikumiem centīsies sakārtot atkritumu savākšanas un šķirošanas laukumu darbību

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi jaunus noteikumus par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām, lai mēģinātu sakārtot šo nozari.

Lai gan patlaban jau ir spēkā noteikumi, kuros definētas prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu veidiem, kā arī apsaimniekošanas prasības, tomēr praksē ir konstatētas vairākas problēmas, aģentūra LETA uzzināja VARAM. Piemēram, ir neprecīzi formulētas prasības atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu izveidei un darbībai. Nav arī noteiktas prasības pietiekami ilgam atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu darba laikam, kā arī šo vietu pieejamībai publiskajā ārtelpā. Tāpat pašreiz spēkā esošajā regulējumā nav paredzēts, ka atkritumu savākšanas un šķirošanas vietās un kompostēšanas laukumā ir nepieciešams ierīkot svarus.

Jaunie noteikumi paredz, ka atkritumu savākšanas un šķirošanas vietu īpašnieki vai apsaimniekotāji nodrošina, ka pie minētajām vietām tiek izvietotas izkārtnes, kurās ir sniegta informācija par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietas īpašnieku vai apsaimniekotāju, par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietā pieņemamiem atkritumu veidiem.

VARAM noteikusi, ka atkritumu savākšanas vai šķirošanas vietu operatoriem būs reizi mēnesī jānodrošina no atkritumu savākšanas vai šķirošanas vietām izvesto atkritumu masas noteikšana, tos sverot.

Savukārt pašvaldības pienākums būs savā mājaslapā ievietot un atjaunināt informāciju par savākšanas punktiem, savākšanas laukumiem, pārkraušanas stacijām, būvniecības atkritumu laukumiem, videi kaitīgo preču atkritumu laukumiem, bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšanas laukumiem un zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas vietām savā administratīvajā teritorijā.

Normatīvais regulējums attieksies uz 50-60 sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem Latvijā.

Pagājušajā gadā darbojās vismaz 3071 sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkts un 65 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi. Papildus šai infrastruktūrai 50 pašvaldībās tiek nodrošināta dalīto atkritumu savākšana, izmantojot savākšanas maršrutus.

Noteikumi būs jāapstiprina valdības sēdē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)