Banner 980x90

Ar ministrijas akceptu Bauskas novada pašvaldība īstenos Īslīces vidusskolas reorganizāciju

Foto: Bauska24.lv
Foto: Bauska24.lv

Saņemot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) saskaņojumu, Bauskas novada pašvaldība šogad sāks Īslīces vidusskolas reorganizāciju par pamatskolu, neskatoties uz vairāku vecāku iebildumiem vai protestiem. Protestējošie vecāki vēlas iepazīties ar saskaņojuma saturu.

Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Matuļenko aģentūru LETA informēja, ka IZM ir izvērtējusi Bauskas novada domes 2015.gada 23.decembra vēstuli par Īslīces vidusskolas un Uzvaras vidusskolas reorganizāciju.

Viņa informēja, ka IZM saskaņojusi Bauskas novada domes 26.novembra sēdes lēmumus par Bauskas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes "Īslīces vidusskola" reorganizāciju par Bauskas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādi "Īslīces pamatskola" un Bauskas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes "Uzvaras vidusskola" reorganizāciju par Bauskas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādi "Uzvaras pamatskola" ar 2018.gada 31.augustu.

Tāpat IZM saskaņojusi arī to, ka jūlijā Bauskas novadā tiks likvidēta Mežotnes internātvidusskola, kurā mācās 39 izglītojamie, un šī pašvaldības iecere nebija radījusi tik asas diskusijas.

Īslīces vidusskolas vecāku padomes pārstāve Helvija Greiere aģentūrai LETA skaidroja, ka vecāki joprojām noskaņoti nepadoties, jo skolēnu skaits skolā plānojams atbilstošs Ministru kabineta paredzētajam, taču vecāku rīcībā nav informācija par IZM saskaņojuma motivāciju, kādi ir bijuši pašvaldības iesniegtie pamatojumi. Tāpēc pagaidām jaunas aktivitātes netiek plānotas, jo nepieciešams iepazīties ar to, ar kādu pamatojumu IZM saskaņojusi reorganizāciju.

Viņa pastāstīja, ka vairāki vecāki konsultējušies ar juristiem un pastāvot iespēja aizstāvēt savas intereses arī tiesā. Visticamāk, ka par tālāko vecāki spriedīšot tuvākajā skolas vecāku padomes sapulcē, kuru iecerēts sasaukt pēc iepazīšanās ar IZM saskaņojumu. Iespējams, sapulce notiks vēl šomēnes.

Kā ziņots, Īslīces vidusskolas audzēkņu vecāki sākuši vairākas iniciatīvas un aktivitātes, lai nepieļautu skolas reorganizāciju par pamatskolu, jo, viņuprāt, attiecīgais Bauskas novada domes lēmums pieņemts nepamatoti un ignorējot datus, aģentūru LETA iepriekš informēja Īslīces vidusskolas skolas padomes pārstāvis Haralds Helvigs, kurš ir arī viens no skolēnu vecākiem.

Viņš pastāstīja, ka vecāku vairākumu neapmierina pašvaldības lēmumi un nostāja un viņi apņēmušies vēl pacīnīties pret Īslīces vidusskolas reorganizāciju par pamatskolu, neizslēdzot tiesvedības iespēju. Iepriekš tika nosūtītas vēstules Valsts prezidentam, ministrijām un citām iestādēm, uz kurām jau saņemtas atšķirīgas atbildes.

Patlaban Īslīces vidusskolā ir mazāk vidusskolēnu, taču tiekot ignorēts pamatskolēnu skaits un tendence, ka to būs vairāk, pat ar rezervi, piemēram, uz 2018.gadu, kad plāno pabeigt reorganizāciju, pauda Helvigs.

Viņš izteica aizdomas, ka pašvaldība, iespējams, izvairās skaidrot un pamatot savu lēmumu tāpēc, ka statistikā par skolu tam neesot pamata, un Īslīces vidusskolas reorganizācija varētu būt manipulācija, lai ģimnāzijas statusu nezaudētu Bauskas Valsts ģimnāzija. Un tieši ģimnāzijas statusa glābšanai tiekot upurētas pagastu vidusskolas, jo arī Bauskas Valsts ģimnāzijā bija samazinājies vidusskolēnu skaits, tāpēc skolai varētu būt apdraudēts ģimnāzijas statuss.

Helvigs skaidroja, ka, pēc datiem par skolēnu skaitu Īslīces vidusskolas pamatskolas plūsmas klasēs, iespējams prognozēt vidusskolēnu skaitu tuvākajos gados. Patlaban, 2015./16.mācību gadā, Īslīces vidusskolas 9.klasē mācās 25 skolēni, 8.klasē - 16 skolēni, 7.klasē - 32 skolēni.

"Veicot 9.klases un 8.klases skolēnu aptauju par nākotnes nodomiem izglītības turpināšanā, ir redzams, ka no 25 9.klases skolēniem Īslīces vidusskolu izvēlētos 12 skolēni, arī no 8.klases skolēniem vidējo izglītību vēlētos tur turpināt - 12 skolēni, turklāt, līdzīgi kā iepriekšējos gados, 10.klasē tiktu uzņemti arī citu novada izglītības iestāžu skolēni. Vidusskolas posma likvidācija būtu pieļaujama, ja skolēnu skaits pamatskolā būtu tik neliels, ka neatļautu izveidot pilnas vidusskolas klases vairākus mācību gadus pēc kārtas, bet ne jau situācijā, kad tas liecina par pilnīgi pretējo," uzskata Īslīces vidusskolas audzēkņu vecāki.

LETA jau ziņoja, ka 2015.gada decembrī Bauskas novada pašvaldība nolēma neatbalstīt skolēnu vecāku lūgumu pārskatīt lēmumu par Īslīces vidusskolas reorganizāciju, jo visi iebildumi jau ņemti vērā iepriekš.

Savukārt 26.novembrī Bauskas novada dome vakar nolēma reorganizēt trīs skolas un slēgt Mežotnes internātvidusskolu. Iedzīvotāju neapmierinātību, piketu pie domes un diskusijas bija izraisījusi Īslīces vidusskolas reorganizācija.

Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova aģentūru LETA informēja, ka lemšana par Bauskas novada Īslīces vidusskolas reorganizāciju izsauca asas un plašas diskusijas. Uz sēdi bija ieradušies Īslīces skolēnu vecāki un audzēkņi. Pirms sēdes notika pikets.

Tomēr deputāti ar balsu vairākumu nolēma skolu reorganizēt no vidusskolas uz pamatskolu, nosakot, ka nākamgad 10.klasē netiks uzņemti jauni skolēni. Izglītojamie, kas uzņemti vidusskolas posmā līdz 2015.gada 1.septembrim, pabeigs izvēlēto izglītības programmu. Reorganizācija noslēgsies 2018.gada 31.augustā, kad Bauskas novada pašvaldības vispārējās izglītības iestāde "Īslīces vidusskola" kļūst par vispārējās izglītības iestādi "Īslīces pamatskola".

Saistībā ar Bauskas novada Uzvaras vidusskolas reorganizāciju, tāpat kā Īslīces vidusskolas gadījumā, lēmumprojekts bija sagatavots nepietiekamā skolēnu skaita dēļ. Tās reorganizācija tiks pabeigta 2018.gada 31.augustā. Skolēni, kas vidusskolā mācās no 2015.gada 1.septembra, varēs pabeigt Uzvaras vidusskolu. Pēc tam to pārsauks par Uzvaras pamatskolu.

Deputāti atbalstīja arī lēmumprojektu par Vecsaules pamatskolas reorganizāciju. Mazā skolēnu skaita dēļ deputāti lēma reorganizēt šo struktūrvienību, nosakot, ka no 2016.gada 1.augusta izglītības iestāde realizē pirmā posma - no 1.klases līdz 6.klasei - pamatizglītības un pirmskolas izglītības programmas. Savukārt 6.klases un 7.klases skolēniem nākamajā mācību gadā pašvaldība piedāvās pamatizglītību iegūt jebkurā novada pamatskolā, nodrošinot skolēnu pārvadājumus uz tuvāko izglītības iestādi.

Tāpat tika nolemts likvidēt pašvaldības vispārējās izglītības iestādi "Mežotnes internātvidusskola". Mežotnes internātvidusskola īsteno trīs izglītības programmas - pamatizglītības programmu, vispārējās vidējās izglītības vispārizglītojošā virziena programmu un vispārējās vidējās izglītības profesionāli orientētā virziena programmu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)