Banner 980x90

DAP cīņai ar krauķiem Iecavā iesaka noslēgt atkritumu konteinerus un izvietot informatīvas zīmes

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), lai mazinātu krauķu ietekmi uz iedzīvotājiem, aicina Iecavas novada pašvaldību pie putnu kolonijas izvietot informatīvās zīmes un noslēgt atkritumu konteinerus, no kuriem putni barojas, liecina DAP Iecavas novada pašvaldībai sagatavotā atbildes vēstule.

Jau vēstīts, ka Iecavas novada pašvaldība ir saņēmusi vairāku iecavnieku vēstules ar lūgumu risināt samilzušo situāciju ar krauķu koloniju Iecavas parkā. Putni rada troksni, posta un rada netīrību, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Podniece-Jostmane.

Iecavas novada dome ir vērsusies DAP Pierīgas reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļā, kuras pārraudzībā ir novada teritorija, ar lūgumu ieteikt iespējamos risinājumus putnu kolonijas ierobežošanai vai aizbaidīšanai uz mazāk apdzīvotām vietām.

DAP speciālisti, apsekojot Iecavas parku, konstatējuši, ka parka kokos Upes un Ozolu ielas krustojuma tuvumā ir krauķu jeb sējas vārnu ligzdas. Ligzdas konstatētas 14 kokos, taču precīzu to skaitu nebija iespējams noteikt koku lapojuma dēļ. Apsekošanas laikā neviens krauķis ne ligzdās, ne to tuvumā, ne pārējā parka daļā netika konstatēts, acīmredzot putni jau bija pametuši ligzdošanas koloniju, jo jūlija sākumā to mazuļi atstāj ligzdas un dodas barošanās klejojumos.

Lai ar ligzdojošo putnu ekskrementiem netiktu notraipīts apģērbs, DAP iesaka kājāmgājējiem izmantot citas ielas un parka celiņus nokļūšanai no Dartijas mikrorajona uz pārējiem Iecavas rajoniem, jo krauķu ligzdas atrodas tikai Ozolu un Upes ielas krustojuma tuvumā. Tā kā reāls traucējums no putniem ir dažus mēnešus gadā, uz laiku var salikt norādes, lai iedzīvotājus informētu par putnu kolonijas vietu, norāda pārvaldē.

"Lai tiktu pasargāta mazdārziņu raža, iesakām izmantot speciālos putnu postījumu novēršanai paredzētos tīklus. Tomēr jāpiebilst, ka dārzu ražas postījumi ne vienmēr var tikt saistīti ar tuvumā ligzdojošajiem putniem. Laikā, gan dārzos ienākas ogu raža, vietējie putni jau ir beiguši ligzdot, līdz ar to dārzus apmeklē putnu bari, kas savākušies kopā no dažādām ligzdošanas vietām, tai skaitā tie, kas ligzdojuši lielākā attālumā vai pat ārpus Latvijas," teikts DAP Pierīgas reģionālās administrācijas direktora Anda Širova parakstītajā vēstulē.

Arī atkritumu urnu noslēgšana tā, lai pie tām nepiekļūst putni, var samazināt iespējamo traucējumu.

DAP Iecavas novada pašvaldībai iesaka informēt un izglītot iedzīvotājus par parkos ligzdojošo putnu nozīmi pilsētas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Administrācija ir saņēmusi arī kāda Iecavas iedzīvotāja elektroniskā pasta vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka putniem ir tādas pašas tiesības apmesties uz dzīvi pilsētā kā tur dzīvojošajiem cilvēkiem, un aicina netraucēt krauķu ligzdošanu Iecavas parkā.

DAP atgādina, ka krauķus nedrīkst ķert vai nogalināt, apzināti traucēt un postīt viņu ligzdas.

Jautājumu par krauķu kolonijas ierobežošanu Iecavas novada domē plānots skatīt nākamajā Attīstības komitejas sēdē 20.jūlijā, aģentūra LETA uzzināja Iecavas novada pašvaldībā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)