Banner 980x90

Dzelzs manufaktūrā Vecumniekos veic arheoloģisko izpēti

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Līdz 19.augustam Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā, bijušās Riežu muižas 17.-18.gadsimta dzelzs manufaktūras vietā, notiks arheoloģiskie izrakumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūta arheoloģe Dita Auziņa.

Manufaktūras vieta atrodas Asaru māju teritorijā, Zvirgzdes upes kreisajā krastā, savulaik tā bijusi saistīta ar plašo Baldones manufaktūras kompleksu.

Izrakumi ir pirmie arheoloģiskie lauka pētījumi kādā no Baltijas agro jauno laiku dzelzs ieguves un apstrādes vietām-manufaktūrām. "Ieguves vieta Kurzemes-Zemgales hercogistes laikam bija ļoti ievērojams objekts, kas līdz šim nav pētīts," norāda Auziņa. Tiks apzinātas vēsturiskās liecības, izpētītas tā laika darba metodes, jo ir zināms, ka tās bija citādākas nekā, piemēram, Skandināvijā izmantotās.

12.augustā visas dienas garumā interesenti aicināti piedalīties izrakumu "atvērtās dienas" pasākumos, kuru laikā varēs apskatīt izpētes laikā atrasto priekšmetu izstādi, aprunāties ar speciālistiem un arī iemēģināt roku rakšanā.

Arheoloģiskajos izrakumos piedalīsies speciālisti no LU Latvijas vēstures institūta un Vēstures un filozofijas fakultātes, Oslo Universitātes kultūrvēstures muzeja, kā arī studentu komanda.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)