Banner 980x90

Iecavā meklē risinājumus krauķu kolonijas ierobežošanai

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Iecavas novada pašvaldība ir saņēmusi vairāku iecavnieku vēstules ar lūgumu risināt samilzušo situāciju ar krauķu koloniju Iecavā. Putni rada troksni, posta un rada netīrību, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Podniece-Jostmane.

"Iecavas parkā šajā gadā pārmērīgi savairojušies putni un traucē tuvumā dzīvojošo Iecavas iedzīvotāju mieru. Krauķi tuvumā esošajos mazdārziņos noposta ogulājus, pākšaugus un piesārņo dārzus ar saviem izkārnījumiem. Putni savas ligzdas ierīkojuši kokos, gar kuriem notiek intensīva gājēju kustība no Iecavas centra uz Dartijas mikrorajonu. Turpat netālu ir pirmsskolas izglītības iestāde "Dartija"," situāciju apraksta Podniece-Jostmane.

Iecavas novada dome ir vērsusies Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļā, kuras pārraudzībā ir novada teritorija, ar lūgumu ieteikt iespējamos risinājumus putnu kolonijas ierobežošanai vai aizbaidīšanai uz mazāk apdzīvotām vietām. Pēc atbildes saņemšanas pašvaldība sola informēt iedzīvotājus par piedāvātajiem risinājumiem.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem cīņā ar putnu koloniju speciālisti min koku zaru žākļu, kurās ir ligzdu pamatnes, un sīko ligzdu ievīšanai piemēroto zariņu izzāģēšanu. Ja šis risinājums tiks atzīts par piemērotāko, nepieciešamos finanšu līdzekļus iekļaus pašvaldības 2017.gada budžetā. Zāģēšanas darbus varētu veikt nākamā gada pavasarī.

"Iecava krauķiem ir izdevīga ligzdošanas vieta, jo putni var ērti baroties ar atkritumu tvertnēs vai mazdārziņos atrasto, netālu atrodas sadzīves atkritumu poligons "Grantiņi", tādēļ padzīt tos uz neapdzīvotu teritoriju būs ļoti sarežģīti. Krauķiem patīk ligzdot vismaz 10-20 metru augstumā, tādēļ Iecavas parka koki tiem ir piemērota ligzdošanas vieta," skaidro pašvaldības pārstāve.

Tā kā Iecavas parks ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, koku izzāģēšana tur nav atļauta. Krauķi nav medījamo dzīvnieku sarakstā, tādēļ to nonāvēšana ir aizliegta.

Vienlaikus pašvaldība aicina iedzīvotājus aizvērt savas sadzīves atkritumu urnas un nepiegružot teritoriju, jo putni barojas ar pārtikas atlikumiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)