Banner 980x90

Iecavas novada biedrības prasa VARAM norādīt pašvaldību reformas ilgtspējas un ekonomisko pamatojumu

Rīga, 14.jūn., LETA. Iecavas novada biedrības atklātā vēstulē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) prasa norādīt administratīvi teritoriālās reformas ilgtspējas un ekonomisko pamatojumu, liecina teju 20 biedrību parakstītā vēstule.

Novada nevalstiskās organizācijas kategoriski iebilst Iecavas novada pievienošanai Bauskas novadam.

"Uzskatām, ka šāda apvienošana ir pretrunā ar novada iedzīvotāju interesēm un nav vērsta uz līdzsvarotu novada teritoriālo attīstību, kādu līdz šim Iecavas novads kā neatkarīga pašvaldība spējusi veiksmīgi īstenot," vēstīts vēstulē, vienlaikus uzverot, ka "Iecavas novada iedzīvotāji nekad nav bijuši pret pozitīvām pārmaiņām".

Vēstulē biedrības pieprasa "mainīt VARAM agresīvo, autoritāro reformas vadības stilu, ieklausīties Iecavas novada un citu pašvaldību iedzīvotāju un to vēlēto pārstāvju viedoklī". Tāpat organizācijas vēlas, lai ministrija atsakās no principa, ka primārais plānotās reformas instruments ir jaunizveidotā karte un principa "lielāks ir labāks", skaidri un saprotami norādot reformas ilgtspējas un ekonomisko pamatojumu.

Biedrības arī pauž aicinājumu "atturēties no pārmērīgas steigas, jo vienīgais pamatojums ātrai administratīvi teritoriālās reformas virzībai ir pašvaldību vēlēšanu datums", vispirms īstenojot reformu tajās pašvaldībās, kuras neatbilst pašlaik spēkā esošā Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma kritērijiem. Tas, pēc vēstules autoru domām, ļaus izvairīties no kļūdaini un pārsteidzīgi pieņemtiem lēmumiem attiecībā uz pašvaldībām, kas spēj nodrošināt efektīvu pārvaldību, gadījumā, ja šī reforma nevainagotos ar pozitīviem rezultātiem.

VARAM arī tiek aicināta, izmantojot pašreiz spēkā esošo likumu kopumu, saprātīgi optimizēt birokrātisko slogu pašvaldībās, iespējams, pārskatot arī pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu.

Jau vēstīts, ka līdz 1.jūlijam Iecavas novadā notiek publiskā apspriešana, iedzīvotājiem uzdodot jautājumu "Vai jūs atbalstāt Iecavas novada kā patstāvīgas Latvijas Republikas administratīvās teritorijas saglabāšanu?". Publiskās apspriešanas mērķis ir noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Iecavas novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām.

Aptaujas anketu drukātā veidā var saņemt, aizpildīt un iesniegt Iecavas novada pašvaldības administrācijas 1.stāvā vai Administratīvajā nodaļā 2.stāvā, novada bibliotēkās un citās pašvaldības iestādēs. Saite uz aptaujas elektronisko versiju un aptaujas forma drukāšanai būs pieejama arī pašvaldības mājaslapā.

VARAM izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz, ka Iecavas novada administratīvo teritoriju ir paredzēts apvienot ar Bauskas, Vecumnieku un Rundāles novadu, par reģionālās nozīmes attīstības centru nosakot Bauskas pilsētu. Tomēr Iecavas novada dome uzskata, ka, jo lielāka ir pašvaldība, jo mazāka ir iespēja kvalitatīvi un cilvēkiem pietuvināti īstenot likumā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas.

Jūnija sākumā Iecavas novadā darbojošās biedrības vienojušās sagatavot vēstuli VARAM, paužot negatīvu nostāju pret administratīvi teritoriālo reformu. Biedrību pārstāvji secinājuši, ka neredz nevienu ieguvumu, kāds varētu rasties iecavniekiem pēc Iecavas novada pievienošanas Bauskas novadam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)