Banner 980x90

Iecavas novada dome nekomentē, kāpēc neatbild uz "Bauskas Dzīves" iesniegumu

Bauska24.lv
Bauska24.lv
​Tiesa Iecavas novada domei uzdevusi nevilcināties un sniegt atbildi uz laikraksta "Bauskas Dzīve" iesniegumu, kurā domei pieprasīts savā bezmaksas izdevumā vairs nepublicēt uz pašvaldības funkcijām neattiecināmu informāciju un pārtraukt saimniecisko darbību reklāmas tirgū.

Dome šo lēmumu sākotnēji nekomentēja un solīja jebkādas atbildes saistībā ar lietu aģentūrai LETA sniegt tikai rakstiski.

Domes priekšsēdētājs Jānis Pelsis (VL-TB/LNNK, ZZS), vēl pat neuzzinot, kāds ir aģentūras LETA zvana mērķis, aicināja sazināties ar sabiedrisko attiecību speciālisti: "Priekš tam mums ir cilvēki, kas par to saņem naudu." Jautāts, kāpēc viņš nav gatavs sniegt atbildes, Pelsis vien bilst, ka "mūs te ķengā, sūdz tiesā".

Uz jautājumiem sākotnēji nebija gatava atbildēt arī pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Podniece-Jostmane, solot sagatavot atbildi "15 dienu laikā noteikti", kā to ļauj darīt likums. Viņa skaidroja, ka visus dokumentus saziņai ar "Bauskas Dzīvi" gatavo jurists, tāpēc viss atkarīgs no viņa sagatavotās informācijas.

Tomēr vēlāk viņa aģentūrai LETA rakstiski skaidroja, ka pašvaldība neuzskata, ka atbildes sniegšana ir nepamatoti novilcināta. "Atbilde tiesai tiek gatavota un būs iesniegta noteiktajā termiņā," informēja domes pārstāve.

Laikraksta galvenā redaktore un izdevniecības valdes priekšsēdētāja Anita Rozentāle skaidro, ka "Bauskas Dzīve", zaudējusi cerības sagaidīt no Iecavas novada domes atbildi pēc būtības uz iesniegumu, vērsās Administratīvajā rajona tiesā.

"Sākotnēji Iecavas dome bija pagarinājusi atbildes sniegšanas termiņu uz četriem mēnešiem, turklāt vēl vērsās Valsts policijā ar lūgumu ierosināt kriminālprocesu sakarā ar laikraksta izdevējas iesniegumu, lūdzot izvērtēt, vai "Bauskas Dzīves" rīcībā nav saskatāmas izspiešanas pazīmes. Valsts policija "Bauskas Dzīvei" atsūtījusi lēmumu, ka mūsu rīcība gan nav krimināla. Pēc tam Iecavas dome pagarināja atbildes sniegšanas termiņu uz gadu, novilcinot laiku un argumentējot to ar dažādiem nepamatotiem ieganstiem," informēja Rozentāle.

Tāpēc izdevējs vērsās tiesā un pagājušajā nedēļā saņēma Administratīvās rajona tiesas lēmumu, kas ir galīgs, nav pārsūdzams un pilnībā apmierina "Bauskas Dzīves" sūdzību par termiņa pagarinājumu atbildes pēc būtības sniegšanai. Tiesa nesaskatīja objektīvus iemeslus, kāpēc dome likumā noteiktajā laikā vai pagarinātajā četru mēnešu termiņā nebūtu varējusi sniegt atbildi uz "Bauskas Dzīves" iesniegumu. Tāpat tiesa atzina, ka "[domes] mērķis bija maksimāli novilcināt atbildes sniegšanas laiku", skaidro laikraksta galvenā redaktore.

Tiesa noteikusi, ka līdz 15.augustam Iecavas novada domei jāsniedz atbilde uz iesniegumu, turklāt iesniegumam jābūt izskatītam un atbildei sagatavotai pēc būtības.

LETA jau ziņoja, ka laikraksts "Bauskas Dzīve" nolēma sūdzēt tiesā Iecavas novada domi, kas izdod laikrakstu "Iecavas Ziņas", jo tā šādā veidā kropļo mediju un reklāmas tirgu.

Pēc tam domes priekšsēdētājs Pelsis izplatīja atklātu vēstuli, kurā paziņoja, ka vērsies policijā, lai izvērtētu, vai "Bauskas Dzīves" rīcībā nav manāmas izspiešanas pazīmes, kā arī vainoja vietējos medijus tendenciozitātē.

Savukārt Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), uzskatot, ka Iecavas novada domes vadība, vēršoties policijā pret laikrakstu, demonstrē "fundamentālus demokrātijas un sabiedrības pamattiesību zināšanu trūkumus", aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) vērtēt Pelša atbilstību amatam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)