Banner 980x90

Kāds ir sods par braukšanu bez OCTA?

Sēšanās pie automašīnas stūres lielākajai daļai autovadītāju varētu likties kā aizraujošs piedzīvojums, tomēr papildu tam nāk klāt arī atbildība. Nepietiek tikai ar to, ka ir iegūta autovadītāja apliecība un iegādāts auto. Nepieciešams padomāt un parūpēties par auto tehnisko stāvokli, nepieciešamības gadījumā doties uz autoservisu, kā arī vienmēr jāatceras iegādāties obligāto apdrošināšanas polisi. 

Pieredze rāda, ka ir daļa autovadītāju, kuri nemaz neiegādājas apdrošināšanas polisi un pārvietojas bez tās. Tomēr jāatceras, ka par braukšanu bez OCTA pienākas sods, kas šajā gadā ir kļuvis vēl lielāks. Raksta turpinājumā uzzināsi, kāds sods tev pienāksies, ja pārvietosies bez OCTA polises. 

Kāpēc netiek iegādāta OCTA polise?
Ir cilvēki, kuri vienmēr iegādājas obligāto apdrošināšanas polisi, dažkārt arī vairākas dienas iepriekš, pirms ir beidzies tās derīguma termiņš. Tomēr ir diezgan liela daļa cilvēku, kuri to nedara. Iemesli šādai rīcībai ir dažādi. Ir cilvēki, kuri vienkārši vēlas ietaupīt, jo apdrošināšanas maksas katram autovadītājam ir citādas. Kādam var nākties gada laikā šķirties pat no vairākiem simtiem eiro. Protams, kurš gan nevēlētos ietaupīt šādu summu? Tomēr sekas braukšanai bez OCTA var prasīt vēl lielākus līdzekļus.
 
Tāpat kā iemeslu, kāpēc netiek iegādāta OCTA, cilvēki min aizmāršību. Ir cilvēki, kuri neiegādājas OCTA tikai tāpēc, ka tā ir obligāta. Arī citas obligātos maksājumus šie cilvēki mēdz neņemt vērā. 

Sekas braukšanai bez OCTA polises
Ikvienam autovadītājam vajadzētu būt informētam par to, ka braukšana ar auto, kuram nav apdrošināšanas, var novest pie nepatīkamām sekām. Pirmkārt, ja apturēs ceļu policija, nāksies maksāt naudas sodu. Otrkārt, ja atgadīsies ceļu satiksmes negadījums, tad vainīgā transportlīdzekļa vadītājs segs visus zaudējumus, kas var būt pat vairāki tūkstoši eiro. 

Tāpat jāņem vērā, ka neregulāri apdrošinot automašīnu (retāk kā 275 dienas gadā), netiek paaugstināta Bonus Malus klase. Tā var pat kristies, līdz ar to gadījumā, kad autovadītājs tomēr nolems apdrošināt savu auto, viņam nāksies maksāt daudz vairāk nekā tad, ja auto tiktu regulāri apdrošināts.    

Sods par braukšanu bez OCTA
Kā jau iepriekš tika minēts, tad par braukšanu bez apdrošināšanas pienākas sods, kas šajā kalendārajā gadā ir palielinājies. Ja līdz šim brīdim kravas automobiļi un autobusi, kuru svars pārsniedz 12 tonnas, par braukšanu bez OCTA saņēma sodu, kas bija robežās no 85 līdz 120 eiro, tad tagad šis naudas sods ir vairākas reizes palielinājies. 

Tāpat sods ir palielinājies arī transportlīdzekļiem, kas atrodas tirdzniecības uzņēmumu īpašumā un ir nodoti tirdzniecībā, un ir lietoti bez OCTA. Šādiem transportlīdzekļiem tiks piemērots sods, sākot no 350 līdz 650 eiro. Izmaiņas ir notikušas arī normatīvajos aktos, un turpmāk transportlīdzekļiem bez OCTA tiks piemērots administratīvais sods, kas tiks aprēķināts naudas soda vienībās. Ir noteikts, ka 1 vienība atbilst 5 eiro.     

Ja esi autovadītājs ar vairāku gadu pieredzi vai arī ar pavisam nelielu pieredzi, tev tāpat kā visiem pārējiem autovadītājiem obligāti ir jāiegādājas OCTA savam transportlīdzeklim. Pārbaudīt OCTA derīguma termiņu var pavisam vienkārši, izmantojot OCTA kalkulatoru. 

Tāpat, ja tevi interesē lētākā OCTA, tad ar šī kalkulatora palīdzību tu tādu varēsi atrast starp visiem piedāvājumiem. 

Ja esi no tiem autovadītājiem, kuri mēdz aizmirst par apdrošināšanas iegādi, tad noteikti izvēlies iespēju nosūtīt atgādinājumi uz e-pastu vai mobilo tālruni par OCTA derīguma termiņa beigām. Sīkāk par apdrošināšanu izklāstīs arī OCTA likums.    

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)