Banner 980x90

Kas ir ginekologs-endokrinologs un kad vērsties pie šī speciālista

To, kas ir ginekologs, zina ikviena sieviete, jo bez šī ārsta viņas veselības aprūpe nav iedomājama. Bet kas ir ginekologs-endokrinologs? Ar ko nodarbojas šis ārsts, kāda ir viņa loma sieviešu reproduktīvās veselības uzraudzīšanā? 

Ginekologs-endokrinologs risina hormonālo traucējumu radītas problēmas
Ginekologa-endokrinologa darba specifika ir tā, ka viņš sievietes veselību skata caur hormonālo prizmu. Ārsts strādā ar saslimšanām, kas var būt hormonālo traucējumu izraisītas. Ginekologs-endokrinologs ir specializējies hormonālo jautājumu risināšanā, spējot atpazīt un ārstēt arī sarežģītus gadījumus, kam par pamatu var būt hormonālās sistēmas neatbilstoša darbība. Tieši endokrīnie traucējumi var būt par iemeslu dažādām sieviešu reproduktīvās sistēmas problēmām, nespējai ieņemt un iznēsāt bērnu un citām kaitēm. 

Ginekoloģija un endokrinoloģija ir cieši saistītas
Sievietes reproduktīvā sistēma nav atraujama no hormonālās sistēmas. Tieši hormoni ir tie, kas "iedarbina" sievišķos orgānus, regulē ciklu, līdzdarbojas grūtniecības norisēs. Tāpēc ir tikai loģiski, ka samērā bieži ginekoloģisku problēmu cēloņi meklējami tieši hormonālajā sfērā, kur ir kādi traucējumi, kas rada diskomfortu un saslimšanas. Ginekologa-endokrinologa kabinetā parasti nonāk tās pacientes, kurām ir specifiskas sūdzības un jau konkrētas aizdomas par hormonālām problēmām. 

Ginekologs-endokrinologs ir reta specialitāte
Par ginekologu daudzumu un pieejamību Latvijā sūdzēties nevarētu, katrā poliklīnikā būs viens vai vairāki ginekologi. Bet ginekologs-endokrinologs nav tipisks ārsts, kuru sastapsiet katrā medicīnas iestādē. Šo speciālistu Latvijā ir samērā maz, ir īpaši tādu, kuri ieguvuši labāko izglītību, mācījušies pie labākajiem Eiropas speciālistiem šajā nozarē. 

I. Vasaraudzes privātklīnika ir viena no tām vietām, kur sastapt profesionālu un zinošu ginekologu-endokrinologu: https://www.vasaraudze.lv/pakalpojumi/ginekologija/. Pieteikties konsultācijai var arī elektroniski turpat klīnikas mājaslapā.

Kādas sieviešu problēmas risina ginekologs-endokrinologs
Ginekologa-endokrinologa kompetencē ir daudzas sarežģītas sieviešu veselības problēmas. 
• Menstruālā cikla traucējumi
Menstruālā cikla traucējumi ir samērā izplatīti, bet sievietes ne vienmēr tos uztver kā problēmu un par to nerunā ar ārstu. Tomēr menstruālā cikla traucējumi ir iemesls vērsties pie ārsta, jo tas var liecināt par nopietnākām veselības problēmām. Sakārtojot menstruālo ciklu, būs novērojami uzlabojumi sievietes pašsajūtā un reproduktīvajā funkcijā.

• Hormonālās kontracepcijas jautājumi
Hormonālā kontracepcija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā sievietei kontrolēt savu reproduktīvo funkciju. Ginekologs-endokrinologs palīdzēs piemeklēt atbilstošāko hormonālās kontracepcijas veidu.

• Neauglība
Neauglība ir emocionāli sāpīga problēma, kas skar samērā daudz sieviešu. Neauglības problēmu risināšana parasti ir kompleksa un sarežģīta. Ginekologs-endokrinologs ir tas speciālists, kuram ir vajadzīgās zināšanas un prasmes, lai sasniegtu vēlamo rezultātu – veiksmīgu grūtniecību un veselu mazuli.

• Vielmaiņas problēmas (svara izmaiņas, pūtītes, pastiprināts apmatojums)
Hormonālais disbalanss bieži maskējas aiz it kā nekaitīgiem simptomiem, piemēram, svara pieauguma vai zuduma, pūtītēm, pastiprināta apmatojuma. Vienmēr labāk noskaidrot, vai aiz tā patiešām neslēpjas vielmaiņas traucējumi. Ar pareizu ārstēšanu šīs problēmas var sekmīgi risināt, ievērojami uzlabojot sievietes dzīves kvalitāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)