Banner 980x90

LAD noraida "Jaunkrasta" pārmetumus ES fondu naudas administrēšanā par labu "Baltijas dārzeņiem"

Rīga, 25.okt., LETA. Lauku atbalsta dienests (LAD) noraida zemnieku saimniecības "Jaunkrasts" pārmetumus, ka Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums administrēts kooperatīva "Baltijas dārzeņi" interesēs, aģentūrai LETA sacīja LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža.

LAD nevarot komentēt strīdu starp kooperatīva biedriem un kooperatīva vadību, jo tie ir jārisina civiltiesiskā kārtībā, taču zemnieku saimniecības "Jaunkrasts" pirmdien preses konferencē sniegtā informācija par LAD neatbilstot patiesībai.

"LAD, administrējot atbalsta pasākumus, stingri ievēro ES un Latvijas normatīvajā regulējumā noteiktās prasības," uzsvēra Ilgaža, piebilstot, ka ES fondu atbalsta pasākumā "Ražotāju organizāciju atzīšana, darbības programmu apstiprināšana un atbalsts augļu un dārzeņu sektorā", kas nodrošināja iespēju saņemt finansējumu "Jaunkrasta" ražotnes būvniecībai, var saņemt tikai kooperatīvs.

Ilgaža piebilda, ka kooperatīvs pieteikšanos atbalstam minētajā atbalsta pasākumā saskaņo ar tā biedriem un saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kooperatīva biedriem ir pienākums savu saražoto neapstrādāto lauksaimniecības produkciju vismaz 75% apmērā pārdot ar kooperatīva starpniecību, pārējo produkciju kooperatīva biedrs var realizēt pēc saviem ieskatiem. "Konkrētās prasības ievērošanu LAD pārbauda," uzsvēra Ilgaža.

Jau vēstīts, ka "Jaunkrasts" konflikta dēļ ar kooperatīvu "Baltijas dārzeņi", kuru vaino mēģinājumos prettiesiskā ceļā pārņemt uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus, plāno vērsties Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē.

Tāpat "Jaunkrasts" plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā pret kādreizējo Drošības policijas priekšnieku Jāni Reiniku, kurš pret uzņēmuma vadītāju gribu mēģinājis izvietot apsardzi "Jaunkrasta" teritorijā, lai kontrolētu kravu un personu plūsmu. "Jaunkrasts" negodīgā rīcībā vaino arī LAD, paužot aizdomas, ka dienests "Baltijas dārzeņiem" esot palīdzējis piesavināties zemnieku saimniecības apgrozāmos līdzekļus, izstrādājot nosacījumus attiecībā uz ES fondu finansējuma piesaisti 3,5 miljonu eiro apmērā "Jaunkrasta" ražotnes izveidei par labu "Baltijas dārzeņiem".

Atbilstoši TV3 raidījuma "Nekā personīga" 16.oktobrī vēstītajam "Jaunkrasts" ar Eiropas fondu atbalstu izbūvējis apjomīgu ražotni, iegādājoties jaunas iekārtas, taču nonācis grūtībās un saskāries ar kooperatīva "Baltijas dārzeņi" mēģinājumiem iekārtas paturēt.

Kompānija pirms vairāk nekā desmit gadiem nolēmusi ražot patērēšanai gatavu produktu - tvaicētas bietes, kas fasētas iepakojumā, -, taču tik lielas naudas, lai ražotni uzbūvētu paši, zemnieku saimniecībai nebija. Kā kooperatīva "Baltijas dārzeņi" biedram "Jaunkrastam" bija iespēja pieteikties ES lauksaimnieciskās ražošanas atbalstam. Ražotne izmaksāja 4,8 miljonus, no kuriem 3,6 miljoni bija Eiropas fondu nauda, 1,2 miljonus ieguldīja "Jaunkrasts". Tajā pašā laikā ražotnes īpašnieks skaitās kooperatīvs "Baltijas dārzeņi", jo tādi bija atbalsta programmas nosacījumi.

Sākumā sadarbība ar kooperatīvu zemniekus apmierinājusi, taču drīz vien "Jaunkrasta" pārstāvji sapratuši, ka vārīto biešu pašizmaksa bija aprēķināta pārāk zema, bet pārdošanas līgums neļāva sameklēt izdevīgākus pircējus. "Jaunkrasta" pārdošanas apmēri auga nepietiekamā apmērā, un zemnieku saimniecībai uzkrājās parādi. Šogad "Baltijas dārzeņi" no zemnieku saimniecības ieturēja vairāku gadu laikā uzkrātu parādu, tāpēc uzņēmums palicis bez apgrozāmajiem līdzekļiem, vēstīja raidījums.

Raidījums arī ziņoja, ka, saprotot, ka paši galā netiks, kooperatīvs piesaistīja finanšu ekspertu, kurš pēc rūpīgas analīzes nonāca pie secinājuma, ka ar tādiem nosacījumiem saimniecība nav spējīga pelnīt, jo uzlikts pārāk liels uzcenojums, kas neatbilst tirgus situācijai. Ar "Baltijas dārzeņiem" mēģināts atrisināt situāciju pārrunu ceļā, taču "pie uzņēmuma parādījās tumšas krāsas apvidus auto un tā pasažieri pieteicās rūpnīcu sargāt".

Kooperatīva "Baltijas dārzeņi" pārstāvji TV3 raidījumā "Nekā personīga" norādīja, ka kooperatīva mērķis nav bijis pārņemt uzņēmuma apgrozāmos līdzekļus, bet gan neatļaut zemnieku saimniecībai izsaimniekot mantu.

Bauskas novada Brunavas pagasta zemnieku saimniecība "Jaunkrasts" ir izveidota 2010.gadā un ietilpst kooperatīva "Baltijas dārzeņi" sastāvā. Zemnieku saimniecība pieder Gintam Druseikam (53,62%) un Bauskas rajona Brunavas pagasta zemnieku saimniecībai "Paegļi" (46,37%).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)