Banner 980x90

Neskatoties uz cenas paaugstināšanu, teju visas licences vimbu makšķerēšanai Bauskā izpirktas

Ilustratīvs foto/ Foto: Bauska24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Bauska24.lv
Lai gan būtiski palielināta licenču maksa vimbu makšķerēšanai Bauskā un palielināts arī izsniedzamo licenču skaits, teju visas sezonas licences makšķerēšanai no 1.aprīļa līdz 15.maijam ir izpirktas, aģentūru LETA informēja Bauskas mednieku un makšķernieku biedrības (BMMB) izpilddirektors Pēteris Seleckis.

LETA jau ziņoja, ka februāra beigās Bauskas novada dome apstiprināja BMMB biedrības izstrādāto kārtību makšķerēšanas licencēm Lielupē, Mūsā un Mēmelē, kas paredz, ka licencēm uz vimbām Bauskas novadā maksa būs līdz deviņiem eiro dienā un 75 eiro par sezonu.

Nolūkā racionāli izmantot saimnieciski vērtīgas zivju sugas - vimbas - resursus, kā arī papildu iegūt finanšu līdzekļus zivju krājumu pavairošanai un aizsardzībai BMMB ir nolēmusi teritoriju, kurā atļauta licencētā makšķerēšana, sadalīt zonās "A" un "B".

Vienreizējā dienas licence "A" zonā maksās deviņus eiro, savukārt "B" zonā - astoņus eiro. Visas sezonas licence "A" zonā maksās 75 eiro, savukārt "B" zonā - 50 eiro.

Pieejamas arī licences ar atlaidi - vienai dienai "A" zonā tā maksā septiņus eiro, "B" zonā - sešus eiro. Savukārt sezonas "A" zonas licence ar atlaidi maksā 50, "B" zonas - 40 eiro.

Jaunā kārtība paredz arī lielāku izsniedzamo licenču skaitu. Proti, iepriekš noteikumi paredzēja 150 sezonas licenču izsniegšanu, bet tagad - 25 "A" zonā un 200 "B" zonā. Palielināts arī licenču skaits vienai dienai ar atlaidi - iepriekš tādas varēja izsniegt 150, tagad makšķerēšanai "A" zonā - 50, "B" zonā - 200.

Seleckis skaidro, ka licenču skaita palielināšana saistīta ar lielu interesi no makšķerniekiem. "Pašlaik šāds licenču skaits zivīm nekaitē. Pie mums brauc gan no Rīgas, Jelgavas, Dobeles, Ogres, Ozolniekiem, gan no Latgales. Jau pašlaik teju visas sezonas licences ir izpirktas," pauž Seleckis.

Atļaujas ar atlaidi var iegādāties BMMB biedri, kas aktīvi piedalās biedrības rīkotos zivju resursu un dabas aizsardzības pasākumos, upes krastu zemju īpašnieki un viņu ģimenes locekļi, invalīdi, politiski represētie, makšķernieki vecumā līdz 16 un pēc 65 gadiem, kā arī mazturīgie un trūcīgie.

Jautāts, vai dienas atļauju ar atlaidi skaita palielināšana nav mēģinājums palielināt BMMB biedru skaitu, Seleckis skaidro, ka tas nav biedrības mērķis. Viņš apgalvo, ka pēdējā gada laikā biedru skaits pat esot samazinājies. Pašlaik BMMB ir apmēram 80 biedri. Tāpat viņš uzsver, ka ir arī citas grupas, kas, uzrādot attiecīgos dokumentus, var iegādāties licenci ar atlaidi.

BMMB domes priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Gabrāns skaidro: "Katram pašam jāvērtē, vai viņš vēlas uzņemties atbildību būt biedrs kādā organizācijā vai ne. Mums par kvantitāti svarīgāka ir kvalitāte. Ja vienīgā argumentācija, lai iestātos, ir iespēja iegādāties licenci ar atlaidi, tad tādi biedri mums nav vajadzīgi. Svarīga ir motivācija līdzdarboties - piedalīties biedrības pasākumos, projektos, sacensībās, apmācībās, talkās, pašam nākt ar iniciatīvu un to realizēt, būt gatavam veltīt savu laiku, spēkus un, ja nepieciešams, līdzekļus biedrības darbā, pašam būt godīgam pret noteikumiem un iestāties pret pārkāpējiem."

Gabrāns arī uzsver, ka gadījumā, ja "cilvēks var mierīgi noskatīties, ka blakus kāds piegružo upmalu, zivju ieguvē izmanto neatļautus paņēmienus, un ja cilvēkam, upmalā makšķerējot, ir zem viņa goda pacelt un tuvējā miskastē iemest cita atstātu, zālē ieaugušu iepakojumu, tad labāk, lai viņš nestājas biedrībā". Gabrāns apgalvo, ka biedrības lielākā vērtība ir aktīvi, iniciatīvas bagāti, "zaļi" domājoši mednieki, makšķernieki un vienkārši aktīvās atpūtas cienītāji.

BMMB biedriem paredzētas arī 20 bezmaksas makšķerēšanas atļaujas. Tās var iegūt, īpaši aktīvi piedaloties biedrības rīkotos zivju resursu un dabas aizsardzības pasākumos.

Seleckis lēš, ka aktīvāka makšķerēšana varētu sākties nākamajā nedēļā. "Daudz kas atkarīgs no tā, vai zvejnieki Buļļupē izņems murdus un zivis pie mums tiks."

Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova aģentūru LETA iepriekš informēja, ka ir beidzies termiņš Bauskas novada domes 2013.gada 28.februāra saistošajiem noteikumiem "Par licencēto makšķerēšanu Bauskas novada administratīvajā teritorijā Lielupē, Mūsā un Mēmelē", tāpēc sadarbībā ar BMMB ir izstrādāts jauni saistošie noteikumi laika periodam līdz 2018.gadam.

Šie noteikumi pamatā ir saistīti ar vimbu makšķerēšanu, turklāt ar makšķerēšanas liegumu atsevišķās vietās vimbu nārsta laikā. Salīdzinot ar iepriekšējo periodu, licences maksa šogad pieaugušas par aptuveni 47%.

Seleckis iepriekš skaidroja, ka tas saistīts ar dažādu izmaksu augšanu, turklāt ap 40% no iekasētajiem līdzekļiem tiek atdoti valstij, bet atlikusī daļa ir atlīdzība vides inspektoriem, kā arī līdzekļi upju krastu un makšķerēšanas vietu sakopšanai.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā veicama licencētā makšķerēšana Bauskas novada administratīvajā teritorijā Lielupē, Mūsā un Mēmelē laika periodā no 1.aprīļa līdz 16.maijam.

Turklāt noteikumi šo kārtību nosaka konkrētos upju posmos - Mēmelē, no labā krasta, posmā no Mūsas un Mēmeles satekas augšup pret straumi līdz gājēju tiltam Bauskā, Mūsā, no kreisā krasta - posmā no Mūsas un Mēmeles satekas augšup pret straumi līdz tiltam pie autosporta kompleksa "Mūsa" - un no labā krasta - posmā no šosejas tilta Bauskas pilsētā augšup pret straumi līdz tiltam pie autosporta kompleksa "Mūsa", kā arī Lielupē, no abiem krastiem - posmā no Staļģenes (Emburgas) tilta augšup pret straumi līdz Mūsas un Mēmeles satekai, izņemot upes posmu kreisajā krastā, no karjera "Zaķi" līdz Bauskas pilsētas robežai.

Plašāk skatieties TV Spektrs sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)