Banner 980x90

Par 25 484 eiro pieaug izmaksas Viļa Plūdoņa muzeja klēts un ratnīcas restaurācijai

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Darbiem Viļa Plūdoņa muzeja klētī un ratnīcā paredzēts tērēt 198 484 eiro, kas ir par 25 484 eiro vairāk, nekā plānots sākotnēji, vakar ārkārtas domes sēdē lēmuši Bauskas novada domes deputāti.

Sēdē precizētas projektu izmaksas, lai startētu Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) konkursā un saņemtu atbalstu.

Maija sēdē apstiprināti projekti 173 000 vērtībā. Par 58 000 eiro bija paredzēts restaurēt muzeja klēti, atjaunojot ēkas zudušo daļu. Savukārt darbiem muzeja ratnīcā bija plānots tērēt 115 000 eiro.

Taču pēc iepirkuma veikšanas summas bija jāprecizē, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova.

Vakar deputāti lēma līdz 100 977 eiro samazināt izmaksas ratnīcas remontdarbiem, bet summa darbiem klētī pieaugusi līdz 97 507 eiro, liecina domes lēmumi.

Par uzvarētāju pašvaldības konkursā, kurā startēja divi pretendenti, atzīta SIA "Warss+".

LETA jau vēstīja, ka Bauskas novada dome maijā nolēma piedalīties ELFLA konkursā, lai saņemtu atbalstu Viļa Plūdoņa muzeja klēts un ratnīcas remontam, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova.

Par 58 000 eiro paredzēts restaurēt muzeja klēti, atjaunojot ēkas zudušo daļu. ELFLA līdzfinansējums būs 90% no attiecināmajām izmaksām.

Savukārt darbiem muzeja ratnīcā plānots tērēt 115 000 eiro, no kuriem 90% būtu ELFLA līdzfinansējums. Plānota jumta restaurācija, griestu pārseguma rekonstrukcija, ēkas fasādes restaurācija, logu un durvju nomaiņa, ēkas elektroinstalācijas rekonstrukcija, grīdas ieklāšana, pamatu pastiprināšana un drenāžas ierīkošana.

Gorškova atgādina, ka Viļa Plūdoņa muzejs izveidots 1968.gadā dzejnieka dzimtajās mājās "Lejenieki", tas atrodas senā Zemgales lauku sētā. Dzejnieka dzīvojamajā mājā var iepazīties ar viņa daiļradi un mājas iekārtojumu. Ratnīcā iespējams apskatīt ratu kolekciju, klētī - lauksaimniecības darba rīkus un tehniku.

No 2011.gada 1.aprīļa Viļa Plūdoņa muzejs ir Bauskas muzeja filiāle. Ēku ansamblis ir valsts nozīmes kultūras vēstures piemineklis ar lielu kultūrvēsturisko un sabiedrisko nozīmīgumu.

Klēts celta 1879.gadā, tā ir vienstāva taisnstūra formas ēka, segta ar divslīpju jumtu. Lielākos pārveidojumus klēts ēka piedzīvoja, kad tika nojaukts vāgūzis un pusgraudnieka klētis, kuras atradās zem viena jumta, taču, neskatoties uz autentisko elementu zudumiem un slikto tehnisko stāvokli, ēka ir restaurējama, atjaunojot klēts sākotnējo izskatu.

2015.gadā ir izstrādāts klēts restaurācijas un atjaunošanas būvprojekts.

Lai nodrošinātu muzeja turpmāko darbību un objekta pastāvēšanu ilgtermiņā, ir nepieciešams veikt neatliekamus klēts ēkas restaurācijas un atjaunošanas darbus, padarot to pieejamāku sabiedrībai dažādu sabiedrisko aktivitāšu īstenošanai, norāda pašvaldībā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)