Banner 980x90

Par Latvijas 2017.gada ģeovietu nosaukts Dzerkaļu kalns Latgales augstienē

Daugavpils, 20.janv., LETA. Plašas ģeologu un dabas ekspertu aptaujas rezultātā šogad par Latvijas Gada ģeovietu izvēlēts Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Rāznas nacionālajā parkā esošais Dzerkaļu (Dzierkaļu) kalns, aģentūru LETA informēja Rēzeknes novada pašvaldības pārstāve Madara Bērtiņa.

Dzerkaļu kalns ir īpašs ar savu ļoti augsto un stāvo reljefa formu. Tas ir novietojies Latgales augstienes augstākajā daļā, Rāznavas paugurainē, aptuveni 720 metrus uz ziemeļaustrumiem no Lielā Liepukalna.

Kā norāda Bērtiņa, Dzerkaļu kalns ir ļoti augsts - 286,3 metri virs jūras līmeņa. Tas ir tikai trīs metrus zemāks par blakus esošo Lielo Liepukalnu - pēc būtības tā dvīņubrālis, bet ar plašāku un līdzenāku virsotnes daļu. Pastāv versija, ka Dzerkaļu kalns varētu būt augstākais paugurs Latvijā pēc relatīvā augstuma (no pakājes līdz virsotnei).

Dzerkaļu kalns viss ir apaudzis ar mežu, un iespaidu par to var iegūt tikai pa nelielu ainavas koridoru no Dzerkaļu māju puses vai arī no skatu torņa Lielajā Liepukalnā. Stāvo nogāžu dēļ nokļūšana Dzerkaļu kalna virsotnē nav viegla.

Pēc valodnieku versijas vietvārda cilme varētu būt saistīta ar vārdu dzierkaļs/dzierkalis/dzerkaļs - amatnieks, kas kaļ dzirnakmeņus. Kalna pakājē ir daudz laukakmeņu.

Dzerkaļu kalns ir veidojies leduslaikmeta šļūdoņa un tā kušanas ūdeņu iedarbē pirms 13 000 - 15 000 gadu. Lielpaugura pamatu veido zemledāja apstākļos sabīdīti un sakrokoti morēnas mālsmilts nogulumi. Kalns atrodas Latgales augstienes augstākajā daļā, kas Latvijas reljefa kartē iezīmēta kā mālsegas pauguru un kupolveida pauguru izplatības areāls.

Bērtiņa norāda, ka kalna izvirzīšana par Gada ģeovietu palīdzēs noskaidrot, kāda īsti ir tā un apkārtnes pauguru un leju izcelsme.

Gada ģeovietas nosaukums tiek piešķirts ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas īpašajiem ģeoloģiskajiem veidojumiem, sniegt par tiem informāciju, rosināt vietas apzināšanu un izpēti, pievērst sabiedrības uzmanību līdz šim maz novērtētam dabas veidojumam.

Pavasarī Gada ģeovietā tradicionāli, nu jau desmito gadu, tiks organizēts izglītojošs pasākums ar speciālistu ģeologu piedalīšanos.

Popularizējot ģeoloģiju un ģeoloģiskos dabas veidojumus, Latvijas Gada ģeovietu nosauc biedrība "Ziemeļvidzemes ģeoparks". Biedrības organizēto Dzerkaļu kalna izvirzīšanu Latvijas Gada ģeovietai atbalstījušas Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Ģeoloģijas nodaļas, Ģeoloģijas muzejs, Daugavpils Universitāte, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas Petroglifu centrs un Rēzeknes novada pašvaldība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)