Banner 980x90

Piecas ikdienas lietas, kas neļaus atsvešināties no sava bērna

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Būt par vecākiem ir ļoti skaists un atbildīgs uzdevums reizē. Tu esi mamma 24 stundas diennaktī un tas nebūt nav viegli. Ir pašsaprotami, ka dažkārt var uznākt nomākts garastāvoklis, kad liekas, ka šī profesija ir par grūtu. Tomēr, vai zināji, ka vecāku pienākumus ir daudz vieglāk veikt, ja savam bērnam esi ne tikai mamma bet arī draugs? Izlasi, ņem vērā šīs lietas un tu ieņemsi drauga lomu sava bērna dzīvē, kas neļaus jums atsvešināties!

Ļauj savam bērnam būt par personību. Ļoti iespējams, ka gaidot bērnu tu jau biji iztēlojusies, kāds viņš būs, ar kādiem hobijiem nodarbosies, kā izskatīsies. Tagad, kad dejošanas vietā meita spītīgi grib apgūt ģitāras spēli tev ir sajūta, ka tava iztēlotā sapņu pasaule sabrūk un tu par visām varītēm gribi, lai viņa tomēr dejo. Ļauj savam bērnam izmēģināt spēkus it visā! Ļauj viņam dzīvot savu dzīvi, esot blakus un atbalstot. Pēc gadiem tavs bērns būs tev pateicīgs, ka ļāvi viņam veidoties pašam, sniedzot labākos padomus, bet neuzspiežot savas iegribas.

Neatstāj neatrisinātus konfliktus. Sliktākais, ko tu varētu darīt pēc strīda ar bērnu, būtu aiziet gulēt un nākamajā dienā tēlot, ka viss ir kārtībā. Katrs strīds ir jāatrisina un jāizrunā. Tikai tā bērns sapratīs, kāpēc pirms brīža runāji paceltā tonī un starp jums attiecības bija saasinātas. Tāpat kā strīdus, arī izlīgšanu bērns atceras ļoti spilgti. Un, kas gan var būt patīkamāk par jaukām atmiņām par izlīgšanas apskāvienu un buču uz vaiga. Bērns tev jutīsies tuvs un vajadzīgs.

Tevis var būt par daudz. Jā, lai arī cik grūti vecākiem būtu pieņemt šo faktu, bet pat tad, kad tavs bērns ir visa tava pasaule, tev ir jāmāca viņam dzīvot savu dzīvi. Ļauj viņam pavadīt laiku kopā ar citiem bērniem! Tā tu ļausi viņam pēc tevis sailgoties. Turklāt, bērniem patīk visos sīkumos stāstīt par saviem dienas piedzīvojumiem. Tajā brīdī tu būsi blakus un klausīsies. Tomēr neļauj visam nonākt tik tālu, ka nespēj bez bērna iziet no mājas un bez savas uzraudzības neļauj bērnam, piemēram, spēlēties. Šajā gadījumā der atcerēties teicienu kas par daudz, tas par skādi!

Nenosodi savu bērnu. Bērni, tāpat kā mēs – pieaugušie pieļauj vienu kļūdu pēc otras. Kļūsti par bērna uzticības personu. Ja bērns būs nācis pie tevis kādā grūtā brīdi, bet tu būsi viņu nosodījusi, visticamāk turpmāk palīdzību viņš meklēs citur. Tev ir visas tiesības būt dusmīgai par bērna sastrādātajiem nedarbiem un arī bērns var zināt, ka esi dusmīga. Tomēr nosodījuma vietā, meklējiet kompromisu, lai problēmu atrisinātu. Bērns zinās, ka grūtā brīdī var nākt pie tevis un tu viņu neatstāsi nelaimē.

Atceries – darbs nav primārais. Mēs bieži vien domājam, ka jo vairāk strādāsim, jo vairāk naudiņu nopelnīsim un laimīgāki būsim. Tā domājam mēs. Bet vai zini, kā domā bērns? – kāpēc mammai nav laika priekš manis? Kāpēc citi bērni pavada brīvdienas ar mammu, bet manai mammai nav laika? Vai mamma mani nemīl? Bērnam visvairāk ir nepieciešama sajūta, ka tu viņu mīli. Nepalaid garām to, kā tavs bērns izaug. Dariet kopā interesantas lietas, runājiet un smejieties! Pēc desmit gadiem tu neatcerēsies, cik nopelnīji kādā konkrētā nedēļas nogalē, bet sava bērna smieklus un kopā pavadītos brīžus tu atcerēsies vienmēr!

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)