Banner 980x90

Rundāles novada pašvaldības vēlas īstenot 533 750 eiro vērtus energoefektivitātes projektus

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
​Rundāles novada domes deputāti šonedēļ apstiprināja projektu ideju konceptus par 533 750 eiro energoefektivitātes paaugstināšanas projektu īstenošanu trīs pašvaldības ēkās, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Ja ideju koncepti iegūs Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu, pašvaldība projektus iesniegs finansējuma saņemšanai fonda atbalstītajā programmā "Energoefektivitātes paaugstināšana un atjaunojamo energoresursu izmantošana ārpus nacionālās nozīmes attīstības centru pašvaldībām".

Projektam paredzēts pieteikt projekta idejas konceptu par Rundāles novada domes ēkas energoefektivitātes paaugstināšanu. Pašvaldībā skaidro, ka domes ēka celta 1979.gadā telefonu sakaru nodaļas vajadzībām. Ēkas otrajā blokā ar atsevišķu ieeju bija izvietota ambulance, ciema padome. Kopš Rundāles novada izveides 2009.gada 1.jūlijā šajā ēkā izvietota lielākā daļa novada pašvaldības administrācijas. Dažādu kultūras pasākumu organizēšanai, amatierkolektīvu mēģinājumiem tiek izmantota Jaunā zāle. Pamatojoties uz veikto ēkas energoauditu, ir nepieciešams veikt vairākus energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus, piemēram, nomainīt ārdurvis un logus, nosiltināt pagrabu, ārsienas un bēniņus. Tāpat jārekonstruē arī apkures un ventilācijas sistēma.

Projekta idejas apstiprināšanas gadījumā kopējās projekta izmaksas paredzētas 131 000 eiro apmērā, pašvaldības līdzfinansējums - 19 650 eiro.

Par 82 500 eiro plānots paaugstināt energoefektivitāti Svitenes Tautas namā, nodrošinot pašvaldības līdzfinansējumu 70 125 eiro vērtībā.

Svitenes Tautas nama ēka celta 1967.gadā kā vietēja mēroga sabiedriska ēka dažādu publisko pasākumu organizēšanai, kā saieta vieta vietējiem iedzīvotājiem. Ēka celta kopā ar tā laika kolhoza "Svitene" administratīvo ēku, kur pašlaik izvietots Svitenes Saieta nams. 2012.gadā ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansiālu atbalstu Rundāles novada dome īstenoja projektu Svitenes Saieta nama rekonstrukcijai, veicot ne tikai telpu pārplānošanu pašā Saieta nama ēkā, renovējot elektroinstalāciju un apkures sistēmu, bet arī labiekārtojot teritoriju ap pašu Saieta namu un tam blakus esošo Tautas namu. 2008.gadā veikta Svitenes Tautas nama jumta nomaiņa. Ēkas fasādei būtiski uzlabojumi nav veikti no uzcelšanas brīža. Lai novērstu siltuma zudumus ēkā, palielinātu ēkas nesošo konstrukciju ekspluatācijas ilgumu, kā arī samazinātu maksājumus par siltumenerģiju un nodrošinātu ēkas funkcionalitāti ilgtermiņā, nepieciešams nomainīt durvis, nosiltināt cokolu, ārsienas un bēniņus, kā arī rekonstruēt apkures un ventilācijas sistēmas.

Visvairāk - 320 250 eiro - paredzēts tērēt Viesturu kultūras centra ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai, plānojot 48 037 eiro pašvaldības līdzfinansējumu.

Pašvaldībā informē, ka centra ēka celta 1982.gadā kā tipveida pirmsskolas izglītības iestāde. Ēkā ir darbojusies skola un dažādas iestādes, arī veikals. Likvidējoties kolhoziem, ēka tika apsaimniekota tikai epizodiski un ne pilnā apjomā. 1993.gadā ēkas apsaimniekošanas funkcijas pārņēma pašvaldība, vairākas telpas ir izremontētas un tajās pašvaldība ir izvietojusi bibliotēku, publisko interneta pieejas punktu, sociālo centru, bērnu rotaļu istabu, trenažieru zāli, zāli iedzīvotāju sapulcēm un kultūras pasākumu organizēšanai. Ēku apsekojot, konstatēts, ka tā ir uzbūvēta nekvalitatīvi. Pašlaik Viesturu kultūras centrs ir vienīgā publiskā pulcēšanās vieta Viesturu ciemā, kur regulāri notiek kultūras pasākumi un sabiedriskas aktivitātes dažādām mērķauditorijām. Ēkai plānots nomainīt durvis, nosiltināt cokolu, ārsienas un bēniņus, kā arī rekonstruēt apgaismojuma un ventilācijas sistēmas un iegādāties apkures katlu, kurā var izmantot atjaunojamos energoresursus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)