Banner 980x90

Saules ultravioletais starojums sasniedz vidēju līmeni

Rīga, 27.marts, LETA. Saulei kāpjot arvien augstāk debesjumā un sarūkot ozona slānim, ultravioletās radiācijas indekss Latvijā pakāpies līdz vidējam līmenim, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Svētdien Rucavā - vienīgajā valsts novērojumu stacijā, kur veic šādus mērījumus, - ultravioletās radiācijas indekss sasniedza 3,4 punktus.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas samazinājies līdz aptuveni 320 Dobsona vienībām, tuvākajās dienās ozona slānis kļūs nedaudz biezāks.

Saules staru krišanas leņķis patlaban ir tikpat liels kā septembra vidū, bet nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī, atrodoties saulē, jāievēro lielāka uzmanība, atgādina ārsti.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Pirms sauļošanās sezonas uzsākšanas vēlams konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu. Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem ādas vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā.

Visintensīvākais saules starojums Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē. Pērnā gada 22.jūnijā ultravioletais starojums Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma - 8,4 punktus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)