Banner 980x90

Sausuma dēļ gaisā ir daudz putekšņu un citu putekļu

Rīga, 22.maijs, LETA. Sausā laika ietekmē gaisā ir liela cieto daļiņu jeb putekļu koncentrācija, tajā skaitā dažādi ziedputekšņi, liecina Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorijas apkopotā informācija.

Putekļainākais gaiss ir pilsētās. Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumi apstiprina, ka pilsētu ielās šomēnes ir maijam neraksturīgi augsts gaisa piesārņojums.

Piemēram, Kronvalda bulvāra novērojumu stacijā, Rīgā, gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz 2,5 mikrometriem jeb PM2,5 vidējais daudzums 15.maijā sasniedza pat 110 mikrogramu kubikmetrā - augstāko rādītāju kopš novērojumu sākuma 2011.gadā. Iepriekšējais antirekords bija 94 mikrogrami kubikmetrā 2012.gada 5.februārī.

Saistībā ar intensīvu bērza ziedēšanu Somijā arī Latvijā vēl saglabājas vidēja līdz augsta bērza putekšņu koncentrācija.

Pamazām sākas graudzāļu ziedēšanas laiks. Tuvākajā nedēļā graudzāļu putekšņi gaidāmi zemā koncentrācijā.

Gaisā ir daudz skujkoku putekšņu, bet tie - atšķirībā no graudzāļu un bērza ziedputekšņiem - ir ar zemu alerģiskuma pakāpi.

Zemā līdz vidējā koncentrācijā ir arī ozola, kļavas, kastaņas, rapša un suņuburkšķa putekšņi.

Laika prognozes liecina, ka tuvākajās nedēļās pārsvarā saglabāsies sauss laiks, līdz ar to gaisa kvalitāte, iespējams, būs slikta. Tā var vēl vairāk pasliktināties, ja, pastiprinoties sausumam, sākas plaši meža un purva ugunsgrēki.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)