Banner 980x90

Studentu protests notiks jau nākampirmdien

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Lai nepieļautu lēmumu par papildu finansējuma nepiešķiršanu augstākajai izglītībai un valsts finansēto studiju vietu samazinājumu, Latvijas Studentu apvienība (LSA) protesta akcijas un protesta gājienu rīkos jau pirmdien, 31.oktobrī, kad Saeima valsts budžetu skatīs pirmajā lasījumā, liecina informācija LSA mājaslapā.

LSA atgādina, ka iestājas par to, lai Latvijā būtu pieejama un kvalitatīva augstākā izglītība.

Jau vēstīts, ka šodien Ministru kabineta sēdes laikā studenti pie valdības ēkas rīkoja zibakciju, kuras laikā pieprasīja valsts budžeta finansēto studiju vietu skaita nesamazināšanu. Grabinot kartona kafijas krūzītes, studenti "lūdza ziedojumus" studijām un protestēja pret plānoto budžeta vietu skaita samazināšanu.

Savukārt valdība pēc emocionālām diskusijām tomēr nespēja vienoties par papildu finansējuma piešķiršanu augstākajai izglītībai, lai netiktu samazināts valsts budžeta finansēto studiju vietu skaits.

Līdz ar to lēmuma pieņemšana tiek atlikta uz divām nedēļām. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) gan sola, ka nākamajā gada nepieciešamie 5,5 miljoni eiro augstākajai izglītībai būs.

Lai gan lēmuma pieņemšana tika atlikta, diskusijas par šo jautājumu bija visai emocionālas. Šadurskis aicināja kolēģus saprast, ka ar pašreizējo finansējumu augstākās izglītības nozarē nebūs iespējams panākt mācībspēku paaudžu nomaiņu.

Patlaban ministrija esot izvēles priekšā - nepalielināt atalgojumu vai samazināt budžeta vietu skaitu. Šadurskis uzsvēra, ka gadījumā, ja tiks samazināts budžeta studiju vietu skaits, tiks dots negatīvs signāls par stabilitāti Latvijā, kas studentiem var likt pamest valsti un studēt ārvalstīs. Viņš vaicāja, kādu atbildi sniegt studentiem. Uz to Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atbildēja, lai saka, ka jāstudē Latvijā un situācija ir stabila.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) minēja, ka resursus, protams, var atrast, tomēr tas nozīmē finansējuma atņemšanu citām nozarēm - veselības nozares reformai, policistu algām, kā arī izglītības reformai kopumā.

Ministru prezidents aicināja saprast, ka patlaban nav iespējams atvērt budžetu un paredzēt finansējumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)