Banner 980x90

Telefoni toreiz un tagad – 4 to nozīmīgākās funkcijas

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
No milzīgas kastes līdz plaukstas trešdaļas izmēram, no pagales līdz skala biezumam, no ķieģeļa līdz piezīmju blociņa svaram – tādas izmaiņas laika gaitā piedzīvojuši mobilie telefoni. Laiks iet, un viss mainās, taču ir dažas telefonu īpašības un funkcijas, kuras ir mūžīgas vērtības, un ir dažas, kuras par vērtībām kļuvušas laika gaitā. Iespēja piezvanīt? Infrasarkanais stars? Radio? Uzzini raksta turpinājumā!

Piezvani man, Tu jau zini, ka gaidu…
Protams, telefons nav telefons, ja tas nepiedāvā iespēju piezvanīt. Zvans ir galvenā funkcija, kādēļ radīti telefoni – lai sazinātos ar citiem attālināti, taču, lai tas neaizņemtu tik ilgu laiku kā vēstules vai telegrammas nosūtīšana. Iedomājies – kādreiz, lai veiktu zvanu, bija nepieciešams:
• sazināties ar operatoru centru;
• nosaukt zvana adresātu;
• nosaukt vietu, uz kurieni zvani;
• nosaukt numuru;
• gaidīt krietnu brīdi, kamēr operators sasprauda visus vadiņus attiecīgajos kontaktos.

Tikai tad cilvēks varēja sarunāties ar kādu "otrā galā". Tad nāca laiks, kad katram mājās bija stacionārais telefons, ar kuru bija vienkāršāk – pašam jāatceras un jāuzspiež numurs, tad jāgaida, kamēr cilvēks, kuram zvani, paceļ. Daudz ātrāk un vienkāršāk, tomēr bez iespējas sazināties arī ārpus telpām.

Mūsdienās katram ir savs telefons. Podziņu telefoni un viedtālruņi ir ņēmuši virsroku pār stacionārajiem telefoniem, jo tie ir daudz ērtāki – lai veiktu zvanu, Tev:
• jāatrod telefona kontaktu grāmatā nepieciešamais adresāts;
• jānospiež poga "zvanīt".
Un tas arī viss! Nekādas numuru iegaumēšanas vai bezgalīgas gaidīšanas. Elementāri, salīdzinot ar kādreizējiem laikiem, vai ne?

Ātri, īsi un vienkārši – SMS
Nākamā par vērtību kļuvusī funkcija, ko piedāvā telefons, ir SMS sūtīšana. Tiesa, paaudzes nav vienisprātis par šo iespēju. Bieži jaunieši var dzirdēt savas vecmāmiņas sakām: "Telefons ir domāts, lai varētu sazvanīties, nevis vēstules rakstīt!" Tomēr tas netraucē jaunatnei palikt pie uzskata, ka telefoni paredzēti ne tikai zvaniem bet arī ziņu sūtīšanai.

Kādreiz telefoni bija ar pogām. Vajadzēja lielu pacietību, lai uzrakstītu SMS, jo, piemēram, "S" vai "Z" uzrakstīšanai viena poga bija jāspiež četrreiz! Tomēr bija arī savs pluss – varēja bez kļūdām uzrakstīt SMS, ne reizi nepaskatoties uz ekrānu. Gāja laiks, telefoni mainījās, vietā nāca viedtālruņi. Arī šis kādam mēdz sagādāt problēmas:
• nevar ar pirkstu trāpīt vajadzīgajā vietā;
• nevar saprast, ar cik lielu spēku jāspiež ekrāns;
• nav īsti skaidrs, cik ilgi pirksts jātur piespiests, lai tiktu izdarīta izvēlētā darbība.

Bērniem un jauniešiem viedtālruņi patīk daudz labāk, jo, lai arī lielākoties bez reālām pogām, tie ziņas ļauj rakstīt daudz ātrāk, jo katram burtam ir savs lauciņš ekrānā. Tā teikt – katram savs.

Saki "SIEEEEEERS"!
Tu pareizi saprati – trešā vērtību ieguvusī funkcija, ko mūsdienās nodrošina telefons, ir kamera. Kādreiz telefons bija telefons, fotoaparāts pildīja savu funkciju un video kamera tā pat. Tad nāca laiks, kad telefons tika papildināts ar primitīvu kameru, bet pavisam drīz savu lielo uznācienu veica viedtālruņi. Paši vienkāršākie viedtālruņi nodrošināja šādas galvenās funkcijas:
• zvans;
• SMS;
• video un fotokamera;
• mūzikas atskaņotājs;
• pieeja internetam un vēl daudzas papildfunkcijas.

Domājams, ar šādu komplektāciju viedtālruņi drīzumā no aprites izspiedīs gan foto un video uzņemšanas kameras, gan mūzikas atskaņotājus, gan datorus jo tas viss tiek apvienots vienā nelielā ierīcē.

Visa pasaule Tavā kabatā
Protams, runa ir par internetu. Viedtālruņi šajā jomā ir nepārspējami. Bet par visu pēc kārtas. Kādreiz telefons šādas funkcijas nepildīja, tam bija paredzēts dators. Vēlāk, kad telefons kļuva par kabatas izmēra ierīci, sāka parādīties pirmie telefoni ar GPRS iespēju – tas bija interneta veids, kādu 4G telefoni laba pārklājuma apstākļos tā pat kā to gados jaunie īpašnieki nemaz nepazītu. Tas bija lēns un ilgs process, turklāt šādi varēja piekļūt ļoti mazai daļai interneta adrešu.

Kad viedtālruņi uzsāka savu uzvaras gājienu, internets telefonā kļuva par vienu no visaugstāk novērtētajām opcijām. Un kāpēc gan ne? Viedtālruņi nodrošina iespēju piekļūt visam internetam, tātad, varētu teikt, ka visai pasaulei. Ērti, ātri un visaptveroši – šādi varētu raksturot iespēju izmantot internetu, ko piedāvā nu jau katram pieejamie viedtālruņi. Nav svarīgi, vai tie būtu Samsung telefoni, Apple vai LG telefoni – kamēr Tev ir internets, Tev ir pieejama visa pasaule.

Katra cilvēka vajadzību apmierināšanai
Kopš 1973. gada 3. aprīļa mobilais telefons sācis savu attīstības ceļu, lai kļūtu nu jau par katra mūsdienīga cilvēka ikdienas sabiedroto. Šobrīd slavas zenītā ir viedtālruņi, un, kas zina, vai ar tiem viss arī beigsies?

Lieliski telefoni par izdevīgām cenām dzīvo vienviet
Ja Tev vai kādam Tev tuvam cilvēkam nepieciešams sakaru līdzeklis, ieskaties viedveikala 1a.lv piedāvājumā – tur pieejami ne tikai viedtālruņi, bet arī podziņu telefoni klasisku vērtību mīļotājiem. Plašo telefonu klāstu iespējams izpētīt un salīdzināt to cenas un parametrus, neizejot no mājas. Tā pat tiek piedāvāta Tava pirkuma piegāde uz mājām, kā arī bezprocentu līzings ērtai pirkuma apmaksai. Uzzini vairāk, kā arī izbaudi ērtu iepirkšanos viedveikala 1a.lv mājaslapā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)