Banner 980x90

Uzņēmējiem Iecavā uzdots veikt pasākumus smaku izplatības samazināšanai

Rīga, 6.aug., LETA. Valsts vides dienests (VVD), reaģējot uz Iecavas iedzīvotāju sūdzībām par nepatīkamām smakām, vietējiem uzņēmumiem uzdevis veikt papildu pasākumus smaku izplatības samazināšanai, aģentūra LETA uzzināja Iecavas novada pašvaldībā.

Iedzīvotāji pret smakām Iecavā sākuši protestēt jūlija vidū, VVD pēc sūdzību saņemšanas ir ticies gan ar iedzīvotājiem un pašvaldības vadību, gan arī apsekojuši uzņēmumus, kuru saimnieciskā darbība var radīt traucējošas smakas. Pārvalde ir izskatījusi iesniegtās sūdzības un vairākas no tām atzinusi par pamatotām. Ir noskaidroti piesārņojošās darbības veicēji un darbības posmi, kas rada smaku emisijas. Atbildīgajiem uzņēmumiem uzdots veikt papildu pasākumus smakas izplatības samazināšanai.

Proti, SIA "Jelgavas ūdens" uzdots pārtraukt dūņu izvešanu līdz laikam, kad pazemināsies gaisa temperatūra un vējš nepūtīs ciema virzienā. Savukārt SIA "Agro Iecava" nepieciešams pārsegt dūņas uzreiz pēc ievešanas teritorijā, bet iespēju robežās izmantot tūlītēju ielādi fermentēšanas tvertnē.

SIA "Zeltezeri" uzdots nodrošināt atbilstošu skābbarības uzglabāšanu un veikt iztecējušās skābsulas savākšanu. Uzņēmumam par skābbarības neatbilstošu uzglabāšanu tiek gatavots brīdinājums par daļēju darbības apturēšanu un ir sākta administratīvā lietvedība.

AS "Balticovo" smaku emisijas, kas varētu ietekmēt pilsētas iedzīvotāju labklājību, netika konstatētas, taču uzdots izstrādāt smaku emisiju limita projektu, bet SIA "Egg Energy" būs jāveic smaku mērījumi digestāta krātuves maisīšanas rezultātā un digestāta uzglabāšanā, kā arī jānodrošina pēc iespējas intensīvāka digestāta izvešana un iestrāde lauku zemēs, jo mēslojuma tūlītēja neiestrādāšana pastiprina smaku.

Turklāt VVD aicinājis Valsts augu aizsardzības dienesta Zemgales reģionālo nodaļu iesaistīties problēmas risināšanā, iespēju robežās veicot Iecavai piegulošo lauksaimniecības platību apsekošanu, novērtējot Iecavas tuvumā veikto mēslošanas līdzekļu izkliedi un iestrādi lauksaimniecības platībās, lai konstatētu iespējamos pārkāpumus mēslošanas jomā, kas var radīt traucējošas smakas Iecavas iedzīvotājiem.

Pašvaldībā skaidroja, ka smaku izplatību šogad veicinājuši netipiskie laikapstākļi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)