Banner 980x90

Vērtē konkursa "Latvijas būvniecības gada balva 2014" nominantus

Otrdien, 24.februārī, Bauskā viesojās konkursa "Latvijas būvniecības gada balva 2014" žūrijas komisijas locekļi. Vizītes laikā žūrija iepazinās ar abiem konkursā pieteiktajiem objektiem – Bauskas pili un rekonstruēto Mūsas tiltu, pilsētas informācijas portāls Bauska24.lv uzzināja Bauskas novada pašvaldībā.

Uz daudziem žūrijas komisijas jautājumiem atbildēja gan pils muzeja direktors Māris Skanis, gan arī tilta būvdarbu veicēja SIA "Tilts" valdes loceklis Artjoms Gridņevs, kā arī pašvaldības izpilddirektors Jānis Kalnika. Galvenā žūrijas interese apskatot Mūsas tiltu, bija par jauniem, inovatīviem risinājumiem tilta projektā un darbu izpildē, savukārt pilī komisiju visvairāk interesēja, kā izdevies saglabāt autentiskās detaļas un īstenot vēsturiski korektu pils kompleksa atjaunošanu.

Kā komisijai skaidroja SIA "Tilti" valdes loceklis Artjoms Gridņevs – neskatoties uz to, ka tilta rekonstrukcijas projekts nebija piesātināts ar inovatīviem izmantojamo materiālu risinājumiem, būvniekam sadarbībā ar tehniskā projekta izstrādātāju un pasūtītāju bija jārod jauni risinājumi tieši būvniecības procesam. To noteica gan būves specifika, gan fakts, ka tilts atrodas vietā, kur būvniecībai atvēlētā teritorija ir ļoti ierobežota. Īpašu risinājumu būvnieks izveidoja sarežģītajam un atbildīgajam būvdarbu posmam - tilta laiduma uzbīdīšanai. Tilta laiduma bīdīšanas tehnoloģija ietvēra katra posma piemetināšanu, pieslogošanu un uzbīdīšanu. Siju bīdīšana notika pa posmiem, katru nākamo posmu piemetinot iepriekšējam. Abas paralēlās sijas tika sastiprinātas un bīdītas kopā. Pēc tilta laiduma bīdīšanas procesa, tiek demontētas pārbīdīšanas ierīces un notiek laiduma siju novietošana uz projektā paredzētās augstuma atzīmes. Ar īpašu tehnoloģiju tiltā ieklāta arī tilta hidroizolācija. Žūrijas komisijas locekļi vēlējās zināt, kas jādara pašvaldībai, lai tilts pienācīgi kalpotu, vai būvdarbu veicējam izdevās iekļauties plānotajā laika grafikā. Uz daudziem jautājumiem atbildēja arī pašvaldības izpilddirektors Jānis Kalinka un Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Ilze Tijone.

Žūrijas komisijas locekļi vaicāja gan par tilta tehniskajiem rādītājiem un noslodzi, viņus interesēja, kāpēc abos tilta galos izvēlēts transportlīdzekļu apļveida kustības risinājums, tika vaicāts par sadarbību ar rekonstrukcijas procesā iesaistītajiem uzņēmējiem. J.Kalinka informēja žūriju par pašvaldības plāniem izveidot atpūtas zonu Mūsas upes kreisajā krastā Mūsas tilta augšpusē, pašvaldības vadība pauda gandarījumu par lielisko sadarbību ar būvnieku. Arī projekta vadītāja Guna Purene norādīja, ka būvuzņēmējs, autoruzraugi, būvuzraugi un pasūtītājs strādājuši roku rokā, lai sasniegtu šobrīd redzamo rezultātu.

Pēc tilta apskates konkursa žūrija devās uz Bauskas pili, kur viņus sagaidīja pils muzeja direktors Māris Skanis. Viņš komisijas locekļus veda pastaigā, rādot otrajā pils atjaunošanas kārtā paveikto un izsmeļoši stāstot par restaurācijas procesa gaitu, pielietotajām tehnikām un izmantotajiem materiāliem. Kā uzsvēra muzeja galvenā speciāliste Taiga Skane – pils atjaunošanas procesā būtiskākais bija izcelt visu oriģinālo un autentisko, savukārt to, kas bijis jāatjauno – pieklusināt un padarīt iespējami līdzīgāku senajiem risinājumiem.

Konkursa "Latvijas būvniecības gada balva 2014" noslēguma pasākums plānots 19.martā, kad visi pretendenti uzzinās 2014.gada būvniecības balvas ieguvēju vārdus. Lai arī kādi būtu konkursa rezultāti, Bauskas novada pašvaldība lepojas, ka pagājušajā gadā izdevies noslēgt divus vērienīgus un ļoti nozīmīgus projektus un Bauska nu var lepoties ar sakārtotu industriālu būvi – rekonstruētu Mūsas tiltu un atbilstoši iecerēm atjaunoto Bauskas pili.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)