Banner 980x90

"Vienotība" kategoriski iebilst pret Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētku pārcelšanu uz 2021.gadu

Rīga, 21.maijs, LETA. Partijas "Vienotība" valde kategoriski iebilst pret XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanas pārcelšanu uz 2021.gadu, aģentūru LETA informēja politiskajā spēkā.

"Vienotības" valde uzskata, ka Rīgas domes priekšlikums pārcelt XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanu uz 2021.gadu nav atbalstāms, jo Skolēnu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošana 2020.gadā ir noteikta ar likumu un skolēni jau tagad aktīvi gatavojas svētkiem.

Vienlaikus partijā pauda pārliecību, ka šiem svētkiem jānotiek Mežaparka Lielajā estrādē.

"Vienotības" valdes priekšsēdētājs, Ekonomiskas ministrs Arvils Ašeradens pārmeta Rīgas domei, ka tā pretēji iepriekš parakstītajām vienošanām patlaban apgalvo, ka Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas otrās kārtas būvdarbus nebūs iespējams pabeigt 2020.gadā, tādēļ rosinot svētku rīkošanu pārcelt uz 2021.gadu.

"Vienotība" kategoriski iestājas pret šādu priekšlikumu. Mēs šodien koalīcijas padomes sēdē aicināsim pārējos koalīcijas partnerus neatbalstīt ieceri pārcelt Skolēnu dziesmu un deju svētku norises laiku," Skaidroja Ašeradens.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) uzsvēra, ka Mežaparka Lielā estrāde nav Krišjāņa Barona iela Rīgā, kuras "rekonstrukcijas darbi jau ir pārvērtušies par bezgalīgo stāstu".

Ministrs pauda, ka Mežaparka Lielās estrādes būvdarbi ir jāpabeidz plānotajos termiņos, lai rekonstruētajā estrādē varētu notikt XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. "Skolēnu kolektīvi jau šobrīd aktīvi gatavojas svētkiem 2020.gadā un, pārceļot šos svētkus uz 2021.gadu, mēs apmānīsim veselu skolēnu paaudzi, nozogot viņiem šos skaistos svētkus," teica politiķis.

Dziesmu un deju svētku likums nosaka, ka Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiek reizi piecos gados starplaikā starp Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem.

Kā ziņots, Kultūras ministrija (KM) sāks darbu pie likuma grozījumiem, lai Mežaparka estrādes rekonstrukcijas gala termiņa dēļ XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiktu 2021.gadā, mediju pārstāvjiem iepriekš sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Iepriekš Dziesmu un deju svētku Rīcības komitejas sēdē tika apspriests Rīgas domes īpašuma komitejas vadītāja Oļega Burova (GKR) jau iepriekš paustais uzstādījums, ka Skolu jauniešu Dziesmu un deju svētki Mežaparka lielajā estrādē 2020.gadā nevarēs notikt, jo tās pārbūves otro kārtu plānots pabeigt vien 2021.gada 4.maijā.

Burovs aģentūrai LETA apgalvoja, ka projekta otrās kārtas vēlāka uzsākšana varētu sadārdzināt tā kopējās izmaksas par aptuveni 30%.

Rīcības komitejā arī tika apspriesti turpmākie kiberdrošības pasākumi, kas nepieciešami šogad pirmo reizi ieviesto dalībnieku identifikācijas karšu dēļ, jo ar tām būs iespējams iekļūt svētku pasākumu norises vietās. Tāpat uz informāciju un komunikāciju tehnoloģijām balstās svētku pārraidīšana un citi organizatoriskie aspekti.

Savukārt Dziesmu un deju svētku mākslinieciskā padomes pārstāvji Rīcības komitejai skaidroja savu vienbalsīgi pieņemto lēmumu nerīkot XVI Dziesmu un XVI deju svētku papildkoncertus. "Rīcības komiteja uzklausīja nozares ekspertus un akceptēja viņu lēmumu. Tam ir trīs argumenti - deju svētkos šogad ir ļoti noslogota pasākumu programma, 25% deju svētku dalībnieki ir nepilngadīgie, bet 3000 - seniori, un viņu noslodze mums ir jāņem vērā. Savukārt trešais arguments ir mākslinieciskā kvalitāte, ko ar programmas papildināšanu, pēc nozares ekspertu domām, nav iespējams nodrošināt," skaidroja Melbārde.

Kā ziņots, pēc Mežaparka lielās estrādes skatītāju daļas atklāšanas 2018.gada 18.jūnijā tiks sākti gatavošanās darbi Dziesmu svētkiem. Savukārt no 20.augusta plānots sākt estrādes kora tribīnes demontāžu un gatavošanu jaunās koru daļas būvniecībai. Estrādes pilnā atklāšana paredzēta 2021.gada 4.maijā.

Līdz ar to, Dziesmu un deju svētku padome 2017.gada nogalē izteica aicinājumu Izglītības un zinātnes ministrijai pārdomāt iespēju XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus pārcelt uz 2021.gadu.

Burovs iepriekš pauda viedokli, ka svētku rīkošana vietās, kurām tā nav paredzēta, varētu būt finansiāli neizdevīga. Viņaprāt, padomei un Izglītības un zinātnes ministrijai jāizvērtē, vai nepieciešams svētkus rīkot Daugavas stadionā vai "Arēnā Rīga", zinot, ka pēc gada būs vieta, kas celta īpaši šim mērķim un neprasīs nekādas papildu procedūras.

Būvniecības pirmās kārtas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli ir 32 miljoni eiro, savukārt kopējās izmaksas par abām kārtām varētu sasniegt par 77 miljonus eiro.

Laikus neparedzētu darbu dēļ izveidojies pirmās kārtas sadārdzinājums 200 000 eiro apmērā. Tas tiek skaidrots ar dažādiem neparedzētiem apstākļiem, piemēram, ģeorežģa izbūvi zem bruģa, lai pēc pāris gadiem tajā neveidotos izciļņi. Kopā šo 200 000 eiro sadārdzinājumu veido 20 dažādas izmaksu pozīcijas, tostarp arī atsevišķi ugunsdrošības sistēmas risinājumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)