Banner 980x90

Atkritumu apsaimniekotājs noliedz, ka būtu izvedis no "Biolara" ķīmiskās vielas un piesārņojis Zemgales ceļmalas

Rīga, 30.jūl., LETA. SIA "Ekovalis Latvija" nav izvedusi bīstamos atkritumus no AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" teritorijas, kas vēlāk izlieti gar ceļiem Zemgalē, aģentūrai LETA apgalvoja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Guntis Šalts.

Uzņēmuma vadītājs, komentējot Valsts vides dienesta (VVD) publiski sniegto informāciju, ka ķīmiskā viela tikusi izlieta no automašīnas, kuru izmantoja "Ekovalis Latvija", paudis izbrīnu par šādu paziņojumu un attieksmi, jo skaidrojumu no uzņēmuma VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde pieprasījusi tikai pēc tam, kad šāds paziņojums jau tika publiskots.

"Mēs no "Biolara" neesam saņēmuši ne mutiskas, ne rakstiskas pretenzijas, un turpinām strādāt. Mums ir koleģiālas attiecības," pauda Šalts, skaidrojot, ka uzņēmums rūpnīcā nodrošina nevis bīstamo atkritumu savākšanu, bet attīrīšanas iekārtu un cauruļvadu apkopi.

Lai arī VVD "Ekovalis Latvija" saistību ar notiekošo komentējis, atsaucoties uz rūpnīcas skaidrojumiem, Šalts apgalvoja, ka tas bijis apakšuzņēmuma transportlīdzeklis. Plašāku informāciju par uzņēmumu Šalts sniegt nevēlējās, jo par notikušo ir sākts kriminālprocess, un viņš nezina, kādus komentārus drīkst sniegt.

"Ekovalis Latvija" vadītājs gan apliecināja, ka aizturētais vīrietis, kurš pieķerts notikuma vietā, izlejot atkritumus Bauskas novadā, nav uzņēmuma darbinieks. Pats Šalts arī sniedzis paskaidrojumus policijai, tāpat VVD jāsniedz atbilde par līgumiem, kas noslēgti ar "Biolaru", un transportlīdzekļa saistību ar "Ekovalis Latvija".

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Ekovalis Latvija" nodarbojas ar bīstamo atkritumu savākšanu. Tas pieder Lietuvas komersantam "Ekovalis".

Uzņēmuma apgrozījums pērn bijis 1,948 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 259 853 eiro.

Jau vēstīts, ka "Biolars" ir pārsūdzējis VVD izdotos lēmumus saistībā ar Zemgalē piesārņotajām ceļmalām, tādējādi dienests uzskata, ka uzņēmums apzināti novilcina procesa izskatīšanu un piesārņoto vietu sakopšanu.

"VVD uzskata, ka "Biolars" sākotnēji maldināja gan VVD, gan sabiedrību, publiski paužot apņēmību piesārņojumu likvidēt un saucot sevi par sociāli atbildīgu uzņēmumu. Šobrīd ir skaidrs, ka ar šādu retoriku uzņēmums ir centies tikai mazināt spriedzi, kas tobrīd bija sabiedrībā," sacīja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, piebilstot, ka, "iespējams, piesārņotā grunts ar laiku varētu pašattīrīties, bet sakopšanas darbu novilcināšana rada reālus zaudējumus lauksaimniekiem, kuri, lai izslēgtu jebkādus piesārņojuma riskus, nevar pilnībā izmantot saimnieciskajai darbībai skartās teritorijas."

Vides pārraudzības valsts birojam adresētajos pārsūdzību pieteikumos "Biolars" esot paziņojis, ka neesot konstatējama cēloņsakarība starp uzņēmumam pārmesto vides normatīvo aktu pārkāpumu un iespējamo kaitējumu videi, tāpēc tam nevarot uzlikt par pienākumu izstrādāt sanācijas plānu.

Uzņēmums arī norādījis, ka ķīmiskā viela tikusi izlieta no automašīnas, kuru izmantoja "Ekovalis Latvija", bet "Biolars" šim pārvadātājam neesot atļāvusi izvest jebkādas vielas no uzņēmuma teritorijas.

Dienests uzskata, ka "Biolars" uzskatāms par atbildīgo operatoru tāpēc, ka tās radīto atkritumu neatbilstošas apsaimniekošanas rezultātā radies kaitējums videi. Saskaņā ar Vides aizsardzības likuma 28.pantu, uzņēmums vērtējams kā operators, kura pienākums ir veikt sanācijas darbus.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD tika izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši likumdošanai, šāds brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" teicās, ka esot gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)