Banner 980x90

"Baltic Bioethanol" vēl gaida iespēju sākt bioetanola rūpnīcas būvdarbus Bauskā

Rīga, 21.marts, LETA. Tā kā Bauskas industriālā parka infrastruktūra vēl tiek veidota, Igaunijas uzņēmums "Baltic Bioethanol" vēl gaida iespēju sākt bioetanola rūpnīcas celtniecību, aģentūru LETA informēja Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāve Linda Eiduka.

"Baltic Bioethanol" rūpnīcu ir plānots būvēt topošajā Bauskas industriālajā parkā. Pašlaik industriālā parka teritorijā aktīvi norisinās infrastruktūras, ceļu un komunikāciju būvniecība. Tiklīdz šie būvdarbi būs pabeigti, "Baltic Bioethanol" un citi industriālā parka topošie uzņēmumi varēs sākt arī savus būvdarbus, skaidroja Eiduka. Ražotnes paredzētais būvniecības ilgums ir 20 mēneši pēc visu nepieciešamo saskaņojumu veikšanas.

Pēc LIAA pārstāves teiktā, pašlaik notiek arī sarunas par salmu iepirkšanu un piegādi rūpnīcai, kas Latvijas lauksaimniekiem paver iespējas saņemt ilgtermiņa papildus ienākumus. Bauskas novada pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka līgumi par salmu piegādi jau noslēgti ar zemnieku saimniecību "Vaidelotes", Andra Grantiņa zemnieku saimniecība "Eriņi", zemnieku saimniecībām "Beķeri" un "Mežmārtiņi".

Saražotā produkcija pilnībā tiks eksportēta un pamatā izmantota kā transporta degvielai nepieciešamais piejaukums, kas iegūts no atjaunojamiem resursiem. Eiduka apgalvoja, ka paveras arī iespējas eksportēt ražošanas blakus produktus, turklāt, projektu īstenojot, tiktu arī būtiski samazinātas siltumnīcefekta gāzu emisijas un tas kalpotu kā labs aprites ekonomikas piemērs.

Jau vēstīts, ka "Baltic Bioethanol" bioetanola rūpnīcas izveidei Bauskā plāno investēt līdz150 miljoniem eiro. "Baltic Bioethanol" rūpnīca tiks būvēta Bauskas industriālajā parkā. Ražotne nodrošinās darbavietas vismaz 50 augsti kvalificētiem darbiniekiem un tās pievienotā vērtība Bauskas novadam būšot aptuveni 30 miljoni eiro gadā.

Rūpnīcā plānots ražot otrās paaudzes bioetanolu, kurā kā izejviela tiks izmantota biomasa jeb konkrētajā gadījumā salmi. Tos plānots iepirkt no Latvijas lauksaimniekiem. Projekta aplēses liecina, ka kopējais iepērkamo salmu apjoms varētu būt ap 300 000 tonnas gadā.

LIAA uzsver, ka projekta īstenošanas rezultātā jaunā bioetanola ražotne Bauskā kļūs par vienu no vērienīgākajiem investīciju projektiem Zemgalē pēdējo desmit gadu laikā un dubultotu līdz šim reģionā uzkrāto ārvalstu investīciju apjomu. Saražoto produkciju un tā blakus produktus "Baltic Bioethanol" plāno 100% eksportēt uz ārvalstīm.

Izvēle par labu bioetanola rūpnīcas celtniecībai Latvijā notikusi pateicoties salmu pieejamībai Bauskas reģionā, plānotās rūpnīcas lokācijai un atbalstam no Bauskas novada domes un LIAA. Projekts top sadarbībā ar Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību "Latraps" un biedrību "Zemnieku saeima", lai nodrošinātu ilgtspējīgu izejmateriālu piegādi rūpniecības vajadzībām, vienlaikus ievērojot Latvijas zemnieku intereses.

"Baltic Bioethanol" otrās paaudzes bioetanola rūpnīcas projektu īsteno par saviem līdzekļiem, nepiesaistot valsts līdzfinansējumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)