Banner 980x90

Pētījums: Latvijas lauku iedzīvotāji ģimenes ārstu apmeklē retāk nekā pilsētnieki

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Latvijas lauku iedzīvotāji ģimenes ārstu apmeklē retāk nekā pilsētnieki, liecina pētījums "Mana aptieka & Apotheka Veselības indekss", ko veica sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS.

Pēdējā gada laikā ģimenes ārstu apmeklējuši 64% lauku iedzīvotāju, kamēr Rīgā pie ģimenes ārsta vērsušies 72%, bet citās pilsētās 73% iedzīvotāju.

Gandrīz ceturtā daļa jeb 23% laukos dzīvojošo ģimenes ārstu pēdējo reizi apmeklējuši pirms gada vai diviem, bet 10% senāk nekā pirms trīs gadiem. Neraugoties uz to, vairāk nekā puse jeb 56% laukos dzīvojošo, tāpat kā 54% Latvijas pilsētās dzīvojošo savu veselības stāvokli vērtē kā kopumā veselīgu.

Lauku iedzīvotāji krietni retāk izjūt veselības problēmas, kas traucētu ikdienas aktivitātēm. 51% laukos dzīvojošo pēdējā gada laikā nav saskārušies ar veselības problēmām, kas būtu traucējušas ikdienas aktivitātēm, savukārt pilsētās tie ir 45%. Laukos 14% iedzīvotāju norādījuši, ka veselības problēmas stipri traucējušas ikdienas gaitām. Tai pašā laikā 18% Latvijas pilsētās dzīvojošo apstiprina, ka saskārušies ar šādām veselības problēmām.

Biežāk jeb 44% gadījumu lauku iedzīvotāji informāciju par veselīgu uzturu smeļas nespecializētos masu medijos, 24% lasa un uzklausa padomus specializētos, veselības tematikai veltītos izdevumos, bet 5% lasa ārstiem domātus profesionālus medicīniskos žurnālus. Savukārt 45% lauku iedzīvotāju atzīst, ka īpaši neseko līdzi informācijai par veselīgu uzturu, kamēr Rīgā un citās pilsētās šis skaits ir mazāks - attiecīgi 35% un 38%.

Jautājot par dažādu veselīga dzīvesveida ieteikumu ievērošanu, 51% iedzīvotāju laukos norādījuši, ka izdzer vismaz vienu līdz pusotru litru ūdens diennaktī, 50% nesmēķē un izvairās no piesmēķētas vides, 45% profilakses nolūkos nekad nepārsniedz pieļaujamo alkohola normu, 38% velta pietiekami daudz laika miegam un 36% ārstēšanās gadījumā lieto visus ārsta izrakstītos medikamentus.

Pirmais pētījums "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir par Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējumu un profilakses lomu ikdienā, ko veidojuši aptieku tīkli "Mana aptieka" un "Apotheka". Indeksa mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības apzināšanos par savu veselības stāvokli un pievērst lielāku uzmanību veselības profilaksei, kā arī popularizēt veselīga dzīvesveida nozīmi. Indekss izveidots šī gada maijā, kad tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju. Kopumā tika aptaujāti 1000 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)