Banner 980x90

Prasmīga telpu uzkopšana prasa savlaicīgu sagatavošanos

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Ja sāc apsvērt domu ieguldīt līdzekļus jaunā koka grīdā, tad zini, ka tas ir labs lēmums. Lai par savu izvēli justos pārliecināts arī ilgtermiņā, liela vērība jāpiegriež grīdas kopšanai. Nenoliedzami grīda, kurai laicīgi pievērsta rūpīga uzmanība un saprātīga kopšana, izskatīsies labi ilgāk. Lasi tālāk, lai telpu uzkopšana Tev vairs nesagādātu galvassāpes un uzzinātu, kā prasmīgi kopt koka grīdas segumu.

3 ieteikumi, kā laikus pasargāt grīdas segumu
Pirmā lieta, kas jāņem vērā, ir – telpu uzkopšana jāveic laikus. Labāk savlaicīgi novērst ar grīdas segumu saistītās problēmas nekā ieguldīt līdzekļus tās atjaunošanā, kad skāde jau ir nodarīta. 
Ieguldi labā durvju paklājā. Ja koka grīdas segums ir priekšnamā, jārēķinās, ka lielākoties skāde tam tiek nodarīta, ienesot dažādus gružus ar āra apaviem. Lai to novērstu, ārpusē novieto apavus tīrošu paklāju, bet iekšpusē absorbējošu, kā arī uzmani, lai gan mājinieki, gan Tavi viesi tos izmantotu.
Velti laiku mājas darbiem. Kārtīga telpu uzkopšana prasa laiku. Centies izveidot sev ieradumu un ik pa pāris dienām uzkopt koka grīdas segumu ar putekļusūcēju un mitru lupatu, kas nākotnē Tev ļaus krietni ietaupīt. Tāpat centies uzreiz savākt netīrumus, kas nāk no apaviem vai durvju paklājiem – šādi izvairīsies no nevajadzīgiem grīdas segumu bojājumiem.
Esi uzmanīgs. Koka grīdai ir liela interjera vērtība, tāpēc ēdot vai dzerot esi uzmanīgs. Gadījumā, ja kaut kas nokrīt vai nopil, centies attiecīgo vietu pēc iespējas ātrāk satīrīt. Ja tas netiks izdarīts, grīdā var parādīties traips. 

Kad esi iepazinies ar veidiem, kā savlaicīgi novērst ar koka grīdu saistītas problēmas, laiks pievērsties koka grīdas segumam atbilstošiem tīrīšanas līdzekļiem. 

Koka grīdas aizsargslāņi un to īpašības
Koka grīda nenoliedzami ir brīnišķīgs interjera dizaina elements. Atkarībā no toņa tā var padarīt dzīvesvietu mājīgu, lakoniski modernu vai pat mākslinieciski aizraujošu. Ja esi koka grīdas iegādes procesā vai jau esi to iegādājies, Tev ir nācies sev uzdot svarīgu jautājumu par seguma aizsargslāni – izvēlēties lakas vai eļļas pārklājumu?
♦ Izvēloties lakas pārklājumu, Tu iegūsi uzticamu aizsargslāņa izturību un vieglu kopšanu. Tomēr ar laiku lakas slānis var nodilt un to būs nepieciešams atjaunot. Diemžēl, ja jāatjauno lakas slānis, no jauna jālako visa grīda, jo nav iespējams apstrādāt tikai nodilušo vietu.
♦ Eļļas pārklājums iesūcas grīdas segumā, padarot tā virskārtu blīvu un sargājot koksni no iekšienes. Eļļotas grīdas saimnieks var izbaudīt koksnes dabiskumu, bet tam jārēķinās ar biežāku aizsargslāņa atjaunošanu. Atkarībā no grīdas noslodzes, eļļas kārtu vēlams atjaunot vismaz reizi pusgadā.

Grīdas aizsargslāņa pārklājuma izvēlē nav vienas pareizās atbildes. Gan eļļa, gan laka pilda savus uzdevumus, bet arī mājas saimniekam jāvelta laiks un uzmanība, lai grīdas segumu saglabātu labā stāvoklī. Lai arī telpu uzkopšana prasa zināmas piepūles, par šo aspektu aizmirst nedrīkst.

Eļļotu un lakotu koka grīdu kopšana
Kad pārklājuma veids ir izvēlēts, jāiepazīstas ar tā kopšanu, lai aizsargslānis būtu izturīgs un segums tik ātri nenodiltu.
Eļļotu grīdu kopšana. Vasks ir galvenais eļļotas grīdas kopšanas elements, kas palīdz saglabāt grīdu tikpat izturīgu un skaistu kā ieklāšanas brīdī. Tāpat kā iepriekš tika minēts, ka grīda atkarībā no noslodzes ik pa laikam jāieeļļo, arī vaskošana jāveic vairāk vai mazāk regulāri. Eļļotas grīdas būtu jāmazgā pēc iespējas retāk – labāk uzturēt tās sakoptas ar sausās tīrīšanas palīdzību. Ja grīdai patiesi ir nepieciešama kārtīga mazgāšana, tad ar ūdeni jāsajauc speciāls eļļotām grīdām paredzēts tīrīšanas līdzeklis. Eļļotu grīdas segumu nedrīkst mazgāt ar sārmainiem līdzekļiem, nedrīkst berzt ar asām birstēm, nedrīkst izmantot parastos mazgāšanas līdzeklis, kā arī nedrīkst mazgāt ar slapju lupatu – tikai ar mitru.
Lakotu grīdu kopšana. Salīdzinoši šo grīdas aizsargslāņa veidu kopt ir vieglāk nekā grīdu ar eļļas pārklājumu. Ikdienā šo pārklājumu var tīrīt ar putekļu sūcēju vai slotu. Lai atbrīvotos no netīrumiem vai traipiem, grīda būtu jātīra ar speciālu tīrīšanas līdzekli lakotai grīdai. Tīrīšanas līdzeklis akurāti jāizsmidzina vai jāuzklāj uz grīdas, ļaujot tam mirkli iedarboties, bet pēc tam jānoslauka ar mitru grīdas lupatu.

Telpu uzkopšana ir ikdienišķa nodarbe, kuru mēs varam padarīt vieglāku un patīkamāku, savlaicīgi nodrošinoties pret iespējamajiem netīrumiem, savlaicīgi pievēršot uzmanību izlijušiem dzērieniem vai nokritušajai pārtikai, laikus noliekot vietā mantas, kā arī regulāri veltot vien pāris minūšu mazajiem darbiņiem. Kopsim savas mājvietas un rūpēsimies par vienu no skaistākajiem interjera dekoriem – koka grīdas segumu!

Telpu uzkopšanu Rīgā, kā arī Ādažu, Babītes, Salaspils un Mārupes novadā piedāvā uzņēmums "Eco Baltia VIDE"!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)